Естонського підприємця і співвласника київського торгового центру Sky Mall Гіллара Тедера визнано в Естонії винним у корупції.

"Вже не новина, що в Естонії Тедер став фігурантом скандалу і судового розгляду у зв'язку з корупцією в мерії Таллінна: естонський інвестор у цій справі був визнаний винним, хоча і не сів за ґрати. У нашому розпорядженні опинилося судове рішення, яке показує, до яких методів вдається Тедер, вирішуючи свої бізнес-інтереси", - повідомляє видання «Апостроф».

Читайте такожБізнесмен Адамовський закликав Гіллара Тедера закінчити миром 10-річний конфлікт навколо Sky Mall

Відео дня

За його даними, 18 червня 2019 року Тедер постановою Харьюского повітового суду в місті Таллінн у справі 1-16-10503 був визнаний винним в дачі хабара меру Таллінна. Згідно з рішенням суду, Тедер заплатив державі 200 тис. євро у вигляді покарання, хоча був за один крок від 5-річного тюремного терміну.

Згідно з матеріалами суду, Тедер дав хабара меру Таллінна і за сумісництвом засновнику і лідеру Естонської центристської партії Едгару Савісаару.

«Дружина Тедера Наталіє є членом правління і власником компанії Promptus Capital. Компанія володіє нерухомістю в Таллінні площею 3585 кв. м, яке являє собою щось на кшталт технічних приміщень і виглядає буквально як сарай. Подружжя Тедер захотіло обміняти цю нерухомість на аналогічну. Ділянка землі й теж не дуже видатні будови, які вони облюбували, розташовані практично поруч, і їхня площа менша - всього 2697 кв м. І ця нерухомість належала Таллінну», - розповідає «Апостроф».

Сімейство Тедер хотіло отримати міську нерухомість для будівництва курортних залів, тенісних кортів тощо. Але Тедер не пішов формальним і законним шляхом, щоб домогтися бажаного.

При зустрічі Савісаар нібито скаржився Тедеру на брак грошей на вибори й просив бізнесмена допомогти в обмін на вирішення питання з обміном нерухомістю. За інформацією журналістів, вони придумали схему дачі хабара: Тедер видав фіктивну позику компанії Midfield на чолі з давнім рекламістом Центристської партії Пааво Петтайєм.

«Тедер доручив компанії Retail Real Estate, якою керує його син Рауно, перерахувати на рахунок Midfield гроші двома траншами: 200 і 75 тисяч євро», - повідомляє видання.

«Апостроф» також пише, що Тедер, який був упевнений, що все це залишиться в секреті, став жертвою чи то незнання законів мером Таллінна і керівництвом Центристської партії, чи то сліпої віри в їхню безкарність. Однак з'ясувалося, що за законами Естонії таке фінансування рекламної кампанії партій заборонено - партії можу брати позики лише в кредитних установах, а фірма сина Тедера такою не була.

Спочатку захисники Тедера намагалися відокремити цю позику від рішення з приводу обміну нерухомості, мовляв, позика на рекламну компанію партії - це одне, а нерухомість - це інше. Проте суд встановив, що ці епізоди пов'язані і позика є хабарем. Тедер змушений був визнати, що не дай він грошей партії, він не отримав би міську нерухомість, і пішов він на це з усією відповідальністю.

Під час розслідування у цій справі в квартирі Тедера пройшов обшук. І під кінець судового процесу він повністю визнав свою провину. Він співпрацював зі слідством і дав слово виплатити штраф в 200 тис. євро, аби його не посадили.

Як повідомлялося раніше, Тедер також зберіг зв'язки з російським бізнесом. Пару років тому він мав проблему в Києві з відомим патріотичним рухом С14, з публічними протестами і блокуваннями офісу, тому що фінансування ТЦ "Район" на Троєщині здійснював російський "Банк Санкт-Петербург".