Україна продовжує експортувати брухт прискореними темпами, повідомив експерт / фото ua.depositphotos.com

Брухтозаготівельні компанії за 10 місяців 2021 року експортували з України понад 500 тисяч тонн брухту, що в 15 разів більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, тим самим спровокувавши дефіцит цієї сировини на внутрішньому ринку.

Про це повідомив економіст Валерій Клочок.

"У поточному році експортери українського брухту б'ють рекорди. Вже з країни вивезено півмільйона тонн стратегічної сировини. Це в 15 разів більше, ніж за той же період 2020 р. Тобто, кожна шоста тонна українського брухту вже вивезена з країни", – сказав він.

Відео дня

За його словами, темпи експорту брухту не знижуються. "Ми вже можемо говорити, що експорт склав 48 тис. т. Це навіть більше, ніж у вересні. Кабінету міністрів України необхідно терміново зупинити безконтрольне вивезення сталевого брухту, без якого не зможуть працювати металургійні заводи", – зазначив експерт.

Клочок повідомив, що зараз у світі спостерігається глобальний дефіцит брухту і всі країни намагаються залишити його у себе. "Євросоюз до кінця року збирається ввести заборону на експорт брухту, Росія підвищує експортне мито. Але ж це наші сусіди, відповідно, найбільші імпортери, наприклад Туреччина, прийдуть в Україну і ще більше знекровлять нашу металургію", – підкреслив він.

Експерт нагадав, що виплавка сталі без брухту неможлива технологічно. "...українські металурги залишаються без сировини – для того, щоб на цій сировині працювали металурги в інших країнах", – пояснив експерт.

За його словами, така ситуація абсолютно неприпустима і вимагає негайного реагування з боку Кабміну. "Тільки тимчасова заборона на експорт брухту або радикальне підвищення експортного мита може запобігти зупинці української металургії", – резюмував аналітик.