Відкриті 'Великим будівництвом' нові туристичні ринки принесуть в економіку України мільйони доларів – ЗМІ

Розвиток туристичної галузі, ініційований програмою Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", дозволив відкрити для України нові ринки. Про це йдеться у матеріалі "Обозреватель".

Так, в даний момент відновлення української туристичної галузі після спричиненої пандемією кризи пришвидшується. За 9 місяців цього року до України вже приїхали 3 мільйони іноземців – це на 12,6% більше, аніж за аналогічний період 2020 року. Авіатрафік у небі над Україною за літо становив 230% від показників минулого року.

"Наразі ми спостерігаємо не лише повернення туристів в Україну, а також підвищення рівня внутрішніх поїздок та значну переорієнтацію основних туристичних ринків для України", – зазначив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Відео дня

Зокрема, цього літа Україну відвідали в 10 разів більше туристів з Саудівської Аравії, ніж за цілий 2019 рік – 41 тисяча. Потенційні надходження в економіку від нового напрямку оцінюються у близько $83 млн.

Такий успіх зумовила як промо-кампанія, яку на ринку цієї країни запустило Держагентство розвитку туризму, так і нова інфраструктура, що створюється в рамках "Великого будівництва".

Цього року стартувало оновлення регіональних аеропортів. В Одесі вже збудували нову злітно-посадкову смугу, яка дозволила відкрити прямі рейси з Одеси до Катару.

Крім цього, у планах "Великого будівництва" до 2024 року зробити 24 тис. км доріг, а також розширити мережу швидкісних потягів "Інтерсіті+" до 10 додаткових областей.

В рамках нової програми "Велика реставрація" планується відновити туристичні "магніти" у різних областях України: острів Хортиця, палац Потоцьких на Вінниччині, Одеський національний художній музей.

За оцінками грудня минулого року, за кожну 1 гривню, інвестовану в дороги чи мости, ВВП країни зростає коштом суміжних галузей вже на 2 гривні та 5 копійок.

"Немає сумнівів, що за рік, в ході якого одних державних доріг було відремонтовано та збудовано 4500 км, цей мультиплікатор зріс ще більше, що вкрай важливо для виводу країни зі скрутного становища після пандемії", – резюмується у ЗМІ.

Нагадаємо, раніше Президент Зеленський заявив, що "Велика реставрація" матиме різні варіанти фінансування. Передбачається, що деякі пам’ятки можуть бути відновлені в рамках концесійних проєктів.