Довгострокові доходи від експорту сталі - один з елементів політичної стійкості країни / ілюстрація REUTERS

Україна сьогодні вкрай потребує економічної допомоги від зарубіжних партнерів - поряд з військовою підтримкою.

Як передає видання "Коментар", про це заявив директор Центру прикладних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, коментуючи рішення Вашингтона про скасування з 1 квітня заборонного 25%-го мита на імпорт японської сталевої продукції.

Володимир Фесенко пояснив, мито буде замінено квотою. Українські металурги просять про таке ж рішення вже кілька років, але США зберігають загороджувальне мито для України з 2018 року.

Відео дня

"Але ж довгострокові доходи від експорту – один з елементів політичної стійкості країни. Якщо стратегічне партнерство України і США – не просто слова, необхідно починати консультації про зняття бар'єрів для українського експорту. Як на міжурядовому рівні, так і в переговорах президентів", — підкреслив Фесенко.

За його словами, відкриття ринку США для української сталі можна порівняти з військовою допомогою офіційному Києву.

Нагадаємо, раніше Білий дім скасував 25%-у мито на сталевий імпорт з Євросоюзу. З 1 січня 2022 р. європейські металурги отримали право на безмитне ввезення 3,3 млн т. металопродукції в США. Аналогічні консультації адміністрація Джо Байдена почала з Великобританією. В цілому вже близько 80% всієї зарубіжної сталі поставляється на американський ринок без сплати 25%-го мита.

Українські металурги з кінця минулого року неодноразово зверталися до керівництва країни з проханням ініціювати переговори про заміну американського сталевого мита на тарифні квоти.

Зокрема, лист асоціації "Укрметалургпром" було направлено президенту України Володимиру Зеленському і главі уряду Денису Шмигалю в кінці січня 2022 р.копія документа також адресована тимчасовій повіреній США в Україні Христині Квін.

"Цілком очевидно, що зараз, після оприлюднення намірів США надати Україні економічну підтримку, уряд України може звернутися до Вашингтона з приводу виключення України з-під дії 25%-го мита із заміною її на тарифну квоту на безмитні поставки української сталі в США", - йдеться у зверненні українських металургів.