За словами Зеленського питання з боргами "Південмашу" вже вирішене / Фото офіс президента

Дніпропетровська область має всі шанси стати космічним серцем і мозком Європи.

Про це, як повідомляє офіс президента, заявив президент України Володимир Зеленський під час виступу на представленні стратегії розвитку Дніпропетровської області.

Читайте такожРада відтермінувала борги "Південмашу " перед бюджетом і знайшла 300 мільйонів гривень на борги по зарплаті"Моя мрія - щоб Дніпропетровська земля стала космічним мозком і серцем не просто України, а всієї Європи. Ми захоплюємося дуже часто Ілоном Маском, аплодуємо його проектам і чомусь забуваємо, що у нас є "Південмаш", є неймовірні фахівці, які мають унікальні знання та унікальний досвід. Держава завжди буде їх підтримувати та розкриє цей потенціал максимально", - зазначив Зеленський.

Відео дня

"Ми захоплюємося дуже часто Ілоном Маском, аплодуємо його проектам і чомусь забуваємо, що у нас є Південмаш", - заявив Зеленський

За його словами, потенціал області - це не тільки місто Дніпро, тут також є багато потужних міст: Кривий Ріг, Кам'янське, Нікополь, Павлоград і багато інших.

"Сильні сторони регіону - це, в першу чергу, гірничодобувна промисловість, металургія, енергетика, харчова та аграрна сфери. Перспективні для розвитку екологічна сфера та інфраструктурні проекти. І мова не тільки про Міжнародний аеропорт "Дніпро", куди б мені дуже хотілося прилетіти вже в ході наступного візиту", - зазначив глава держави.

"Питання з цими боргами вирішене, тут я вдячний всій нашій команді, і нашим депутатам, які допомагали розв'язувати питання", - заявив Зеленський

"Ви знаєте, що на "Південмаші" була велика проблема — понад 2 млрд грн боргів, і тому далі розвиватися підприємство вже не могло, не могло нормально працювати. Питання з цими боргами вирішене, тут я вдячний всій нашій команді, і нашим депутатам, які допомагали розв'язувати питання», — сказав президент.

Зеленський додав, що борги із зарплати на "Південмаші" становлять понад 220 млн грн.

"Сьогодні Кабінет Міністрів розв'яже це питання, ми це погодили, домовилися. Важко знаходити гроші, але люди важливі", - сказав президент.

"Південмаш": історія падіння

  • Державне підприємство "Виробниче об'єднання "Південний машинобудівний завод ім. А.М. Макарова" (Дніпро) було створено в 1944 році. "Південмаш" - єдиний виробник ракет-носіїв і супутників в Україні.
  • За підсумками 2012 року "Південмаш" увійшов до п'ятірки світових лідерів по запуску ракет-носіїв.
  • У період з 2012 по 2019 рік "Південмаш" скоротив обсяги виробництва вдвічі. Середня чисельність працівників підприємства у 2019 році скоротилася до 5400 осіб, тоді як у 2012 році вона становила 10000 осіб.
  • Станом на липень 2020 року середня зарплата на заводі становила 6500 грн, але навіть з її виплатою у підприємства виникли величезні проблеми.
  • 14 липня 2020 року Рада відтермінувала борги " Південмашу" перед бюджетом і знайшла 300 мільйонів гривень на борги по зарплаті.