Ринок нерухомості завмер на тлі чуток про "велику війну " / фото УНІАН

Продажі на українському ринку нерухомості призупинилися на тлі інформації про можливе російське вторгнення в Україну - це стосується як первинного, так і вторинного житла.

Як пише UBR.ua, деякі власники житла відкликали свої пропозиції та розраховують у майбутньому продати його дорожче. Інші ж продають, але не через страх війни, а з метою отримати готівку. При цьому експерти не радять українцям чекати на розпродаж ліквідної нерухомості за "панічними" цінами.

"Зараз у нас кількість угод близько до нуля, тобто ринок в стані "не знаю куди бігти". Забудовники кричать, що ринок піде вгору, а вторинка під них підлаштовується, тому теж тримає ціни", коментує фахівець з нерухомості Михайло Артюхов.

Відео дня

За його словами, деякі власники вже точково виставляють об'єкти на продажу за заниженою ціною, проте поки це поодинокі випадки. Експерти прогнозують, що ситуація на ринку може піти за двома напрямками: відкладання продажу і вихід в готівку.

"Деякі власники відкликали свої пропозиції про продажі. Вони вважають, що зараз ніхто гідно не оцінить їх "чудові об'єкти", а вони хотіли б продати їх дорожче, тому що ринок в особі великих забудовників говорить, що ціни ростуть всупереч усьому", - говорить Артюхов.

У першому випадку повернення клієнтів на ринок можливе за умови підвищення цін. Ситуацію з "виходом у кеш" експерт називає нормальною для будь-якого інвестора: в ситуації невизначеності вони намагаються мати на руках готівку, яку можна вивезти з країни.

"Те, що багато власників нерухомості розчаровані своїми планами й надіями - це факт, але це поточний стан в суспільстві", - говорить експерт.

У разі "стресів" на ринку нерухомості сценарій, за його словами, завжди ідентичний. Спочатку відбувається завмирання, яке згодом замінюється поверненням до регулярного темпу роботи. 

"Поточні хвилювання покупців і власників не пов'язані з економічним фактором на ринку, а більше - зайва обережність. Тенденції для підвищення цін зараз немає, тенденції для різкого зниження цін - теж немає", - резюмував Артюхов.

Як повідомляв УНІАН, 10 лютого президент США Джо Байден попередив американців, які залишаються в Україні, що вони повинні негайно покинути країну, оскільки Росія продовжує загрожувати вторгненням.

11 лютого держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Росія може почати нове вторгнення в Україну у будь-який момент, в тому числі під час Зимових Олімпійських ігор. Блінкен зазначив, що Вашингтон продовжує скорочувати чисельність співробітників американського посольства в Україні і повторив заклик Держдепартаменту, щоб всі американці в Україні покинули країну негайно.

На тлі цієї інформації та публікацій західних ЗМІ багато країн вже закликали своїх громадян терміново покинути Україну, а також почали евакуацію дипломатів.