Росія з 1 січня готується підвищити експортне мито на металобрухт з 70 до 100 євро за тонну / фото ua.depositphotos.com

Заходи з посилення торгівлі брухтом, анонсовані в ЄС і Росії, створять несприятливі умови для роботи металургійного сектору в Україні.

Про це йдеться в матеріалі Uaprom.info "Турецьке вторгнення: як брухтовий протекціонізм у світі вдарить по Україні".

Так, Єврокомісія хоче обмежити постачання відходів, включаючи металолом, у країни, які не входять в Організацію економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), з екологічних міркувань. А покупців з країн ОЕСР пропонують зобов'язати проходити екологічний аудит.

Відео дня

Росія з 1 січня готується підвищити експортне мито на брухт з 70 до 100 євро за тонну. Це рішення вже схвалила підкомісія з митно-тарифного регулювання комітету Держдуми РФ з бюджету і податків.

Подібні протекціоністські заходи обіцяють нові проблеми українським металургам, вважає президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

В умовах, коли захисні заходи застосовують практично всі країни з розвиненою металургією, Україна залишається останнім відкритим ринком, говорить він. Це створює умови для вимивання вторсировини з країни.

За 10 місяців поточного року експорт брухту вже виріс у 15 разів, до понад 500 тис. т, з яких 90% було відвантажено до Туреччини, найбільшого імпортера металолому у світі. Турецькі металурги користуються цілою низкою преференцій від пільгових кредитів до низьких тарифів на енергоносії, що дозволяє їм збільшувати закупівельні ціни без відчутних втрат.

"Турецький уряд створив такі умови для своєї металургійної промисловості, що вони можуть вигрібати брухт з усіх довколишніх ринків за завищеними цінами. Ми конкурувати (з такими цінами на брухт - ред.) не можемо", - пояснив Каленков.

Без стабільного доступу до вторсировини сталий розвиток металообробних галузей в Україні буде неможливий, додав директор CMD Ukraine Ігор Гужва: "Це нонсенс. У нас є своє джерело брухту. А замість того, щоб сформувати свою стійку політику з внутрішньої переробки, ми його експортуємо".

Крім того, роль брухту в металургії буде тільки зростати, враховуючи світові тенденції з декарбонізації промисловості, зазначив заступник голови Комітету Верховної Ради з економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

На думку Каленкова, уряд повинен ухвалити рішення про тимчасову заборону на експорт брухту з України та паралельно підвищити вивізне мито на вторсировину, що дозволить забезпечити стабільне виробництво.