Фото УНІАН

Ухвалення законопроекту 5600 без змін може загальмувати й навіть обвалити ринок нерухомості. Це вдарить по виробниках будматеріалів, будівельниках, взагалі по всьому легальному ринку, вважає Олена Шуляк, заступник голови фракції "Слуга народу". Про це повідомляє ZN.UA.

Нагадаємо, цього тижня Рада планує проголосувати за "антиолігархічний" законопроект №5600 "Проект Закону Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень". Який, як планували президент України Володимир Зеленський і чиновники, повинен підвищити ренту за видобуток залізної руди. Саме в контексті залізної руди говорили про Ріната Ахметова й охрестили законопроект "антиахметівським".

При цьому мало не половина очікуваних бюджетних надходжень планується отримати з підвищення з агропромисловості, нерухомості, оптової торгівлі та середнього бізнесу.

Відео дня

"Зараз до тексту законопроекту внесено як мінімум дві правки. 18% ПДФО при продажу третьої й більше квартири за рік сплачується від різниці в ціні. Крім того, скасовано пункт про те, що після першого продажу потрібно знову і знову платити ПДВ на квартиру.

Обидві ці норми досить серйозно вдарили б по ринку нерухомості в разі їхнього ухвалення. Будемо сподіватися, що їх все-таки не проголосують. Тому що, якщо проголосують, це буде дуже погано для розвитку ринку, для його учасників", пояснила Олена Шуляк.

Також якщо Верховна Рада України проголосує без урахування правок, то швидше за все ціни на нерухомість зростуть на третину для кінцевого покупця.

"Якщо компаніям-інвесторам і посередникам доведеться повторно платити 20% ПДВ, то це збільшить вартість для кінцевого покупця. А якщо додати ще 18% ПДФО, то ціна зросте на третину. Що може загальмувати й навіть обвалити ринок нерухомості. Що вдарить по виробниках будматеріалів, будівельниках, взагалі по всьому легальному ринку. Взявши ці аргументи до уваги, комітет з податків Верховної Ради поки прибрав скандальні норми. Важливо, щоб законопроект був прийнятий без них", - додала заступник голови фракції "Слуга народу" Олена Шуляк.