Зростання цін на продукцію ГМК відкриває перед виробниками вікно можливостей / фото Мінпром

Світові сталевиробники отримали нові можливості для модернізації та декарбонізації завдяки зростанню світових цін на сировину та металургійну продукцію.

Про це пише видання "МінПром" у статті "Сталеве вікно інвестицій".

Так, ArcelorMittal має намір до 2030 року скоротити викиди вуглецю в атмосферу на 25%. Також компанія планує побудувати в іспанському місті Сестаю перший у світі сталеливарний завод з нульовими викидами завдяки технології прямого відновлення заліза. Вартість проекту - 1,1 млрд дол.

Відео дня

Читайте такожМеталургам варто приготуватися до падіння цін на руду - економістСвоєю чергою, японська Nippon Steel через зростання попиту на авторинку планує розширити потужності спільного підприємства з ArcelorMittal в Індії до 15 млн т річних. 

Як зазначає видання "МінПром", навіть сталевиробники-"середняки" можуть дозволити собі сьогодні великі інвестиції. Так, бразильська Gerdau зважилася вкласти 500 млн дол в розширення заводу Ouro Branco в штаті Мінас-Жераїс. Раніше компанія відновила роботу заводу Mogi das Cruzes (Сан-Паулу) після двох років простою, а незабаром має намір відродити ще один закритий прокатний завод в Ріо-де-Жанейру.

Так, видання зазначає, що, судячи з цих планів підприємств, металургія переживає сьогодні давно небачений розквіт. Але експерти побоюються, що він буде недовгим, а галузь може зіткнутися з надлишком виробництва.

"Вікно можливостей не буде відкритим вічно. Швидше за все, хто першим вкладе інвестиції, той їх й окупить. Хто забариться або проїсть нинішні прибутки, завтра залишиться ні з чим", - наголошує "МінПром".