Враховуючи новину про підвищення тарифів на електроенергію, очікуване підвищення цін на вугілля для ТЕС позначиться на котируванні акцій українських генкомпаній.

Така думка міститься в огляді, підготовленому начальником аналітичного відділу інвестиційної компанії Phoenix Capital Сергієм ПЕТРЕНКОМ.

Він підкреслив, що «дана новина може здатися негативною, оскільки енергетичне вугілля - це близько 95% у структурі палива, і будь-яке його подорожчання призводить до зниження рентабельності». Проте аналітик вважає, що зростання ціни на паливо буде компенсоване підвищенням тарифів на електроенергію для споживачів.

Відео дня

Як відзначив С.ПЕТРЕНКО, за розрахунками міністерства палива і енергетики, тарифи для населення будуть подвоєні, щоб скоротити перехресне субсидування в секторі і щоб уникнути виникнення фінансових ускладнень у генеруючих компаній.

Як повідомляв УНІАН, закупівельна ціна енергетичного вугілля для ТЕС в 2011 році зросте на 19,2% - до, в середньому, 675 грн. за тонну (без ПДВ і послуг з транспортування).

Про це йдеться в обґрунтуванні проекту Прогнозного балансу електроенергії, палива і витрат енергогенеруючих компаній ТЕС на 2011 рік.

Згідно з документом, середньозважена закупівельна ціна на вугілля, що видобувається підприємствами Мінвуглепрому, в 2011 році прогнозується на рівні 665 грн./т (без ПДВ і послуг з транспортування).

При розрахунку балансу враховувалося підвищення закупівельних цін на вугілля у квітні і червні на 7% і в серпні на 6,22%. Ціну вугілля у I кварталі 2011 року пропонується зафіксувати на рівні листопада п.р. – 601 грн. за 1 тонну (без ПДВ і послуг з транспортування), в т.ч. що реалізується державними вуглевидобувними підприємствами – 591 грн./т.

Середньозважена вартість послуг з транспортування енергетичного вугілля у 2011 році зросте на 8,4% - до 50 грн./т (без ПДВ).

Потреби ТЕС в енерговугіллі в 2011 році прогнозується на рівні 35,975 млн. тонн, зокрема потреби ТЕС НАК «Енергетична компанія України» - 26,141 млн. тонн.