Біржова рада "Української біржі" ухвалила рішення вважати результат проведеного опитування учасників торгів на біржі достатньою підставою для прийняття рішення про призупинення біржових торгів і зобов`язати правління ПАТ «Українська біржа» призупинити торги з 10:00 до 11:00 20 вересня п.р., повідомили УНІАН у прес-службі біржі.

Нагадаємо, біржова рада "Української біржі" більшістю голосів ухвалила рішення провести 18 вересня опитування учасників торгів про необхідність призупинення торгівлі на всіх сегментах "Української біржі" на знак незгоди з прийнятою Верховною Радою редакцією закону "Про депозитарну систему України".

Переважна більшість учасників торгів на «Українській біржі» підтримали пропозицію біржової ради про припинення торгів у зв`язку з прийняттям Верховною Радою Закону "Про депозитарну систему України". Відповідно до інформації прес-служби біржі, за призупинення торгів висловилися 55 учасників, що становить 98,66% від загальної кількості учасників торгів на біржі.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 6 липня ц.р. прийняла Закон «Про систему депозитарного обліку цінних паперів» (після прийняття в цілому Верховною Радою він перейменований в Закон «Про депозитарну систему України» - УНІАН). Законом передбачено створення централізованої депозитарної системи в країні, вводиться такий новий елемент, як Центральний розрахунковий центр.

На думку низки учасників ринку, таким чином створюється державна монополія на такі ринкові функції, як кліринг та розрахунки за угодами з фінансовими інструментами. Зокрема, за словами голови правління «Української біржі» Олега Ткаченка, ринок не зможе працювати за встановленими законом «Про систему депозитарного обліку цінних паперів» правилами. Однією з принципових помилок даного закону, на його думку, є те, що "на гроші НБУ фактично створюється монополіст не тільки по розрахунках, але і по клірингу", а це означає, що дана структура-монополіст перебирає на себе і послуги центрального контрагента. "Я, наприклад, не чув, щоб хтось з представників ринку просив про це", - зазначив О. Ткаченко.

Наразі інформація про те, чи підписаний цей закон Президентом України, відсутня.