Ілюстрація / REUTERS

Хакери здійснили напад на системи телекомунікаційних компаній у понад 30-и країнах.

Про це повідомляє американсько-ізраїльське безпекове підприємство Cybereason, передає Deutsche Welle.

За його даними, внаслідок зламування телекомунікаційних систем викрадені великі обсяги приватних даних, а також інформація компаній. Водночас назви компаній, а також країни, в яких вони зазнали хакерського нападу, не називаються.

Відео дня

У блозі на своєму сайті Cybereason повідомляє, що хакери розгортали доступ до систем ще з 2017 року і здійснювали його протягом 2018 року. Активну діяльність з нелегального доступу до телекомунікаційних систем Cybereason помітив цього року.

Повідомляється, що атака, ймовірно, була організована урядом Китаю. "Рівень комплексності свідчить про те, що це не кримінальне угруповання", - наголосив керівник Cybereason Ліор Дів.

Читайте такожХакери опублікували паролі до 800 мільйонів імейлів - перевірте, чи в безпеці ваша пошта

За його словами, такого обсягу злам міг координуватись тільки урядом якоїсь країни, а використані програми з високим ступенем ймовірності засвідчили, що атака була здійснена з Китаю.

"Засоби і прийоми, що використовуються в ході цих атак, узгоджуються з кількома китайськими суб'єктами загрози, зокрема з загрозою, яка, як вважається, діє від імені китайського міністерства державної безпеки", - наголошується у блозі Cybereason.

За даними безпекового підприємства, метою хакерського нападу є інформація про окремих осіб в урядах, політиці, а також у силових органах. За даними Cybereason, хакери забезпечили доступ до кожного користувача та його пароля, завдяки чому отримали, зокрема, рахунки і дані про телефонні з'єднання.

Офіційного підтвердження цієї інформації наразі немає.

Як повідомляв УНІАН, президент США Дональд Трамп 15 травня підписав указ про надзвичайний стан та заборонив американським компаніям використовувати закордонне телекомунікаційне обладнання, що становить ризик для національної безпеки.

Назви компаній або країн, що потенційно становлять загрозу національній безпеці, в тексті указу не згадуються. Однак представники адміністрації раніше говорили про загрозу з боку китайської телекомунікаційної компанії Huawei. У Вашингтоні припускають, що обладнання виробництва Huawei може використовуватися органами держбезпеки КНР в їх інтересах. У китайській компанії ці припущення заперечують.

Міністерство торгівлі США внесло телекомунікаційну компанію Huawei і 70 її філій у чорний список.