Ілюстрація REUTERS

Канада прийме рішення про можливість використання в країні обладнання китайської компанії Huawei під час майбутнього впровадження систем мобільного зв'язку п'ятого покоління (5G) після проведення парламентських виборів, запланованих на 21 жовтня.

Читайте такожЗМІ: Huawei вирішив звільнити своїх співробітників в США

Як повідомляє агентство Reuters з посиланням на джерела, таке рішення не буде оголошено до виборів. Один із джерел зазначив, що, зокрема, уряд прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо зараз не готовий це зробити також через те, що китайська влада затримала двох канадців, що, на думку Оттави, є незаконним.

Відео дня

Як відомо, їх затримали в грудні минулого року, і пізніше звинуватили в шпигунстві. Цей крок Пекіна послідував за арештом канадською поліцією за американським ордером головного фінансового директора Huawei Мен Ваньчжоу. Вона була затримана 1 грудня в аеропорту Ванкувера канадськими правоохоронними органами за окремим запитом про екстрадицію прокуратури Східного округу Нью-Йорка у зв'язку з обвинуваченням у порушенні американських торгових санкцій проти Ірану. 11 грудня суд випустив Мен Ваньчжоу під заставу, дозволивши проживати в ванкуверському будинку її чоловіка до остаточного рішення про екстрадицію.

Раніше Трюдо заявив, що рішення щодо застосування в Канаді технологій 5G компанії Huawei будуть приймати спецслужби країни, які повинні визначити, чи є вони безпечними для використання на канадській території. Він також підкреслив, що "це не буде політичним рішенням".

Затримка заважає великим телекомунікаційним компаніям BCE і Telus своєчасно приступити до здійснення своїх планів розгортання мереж 5G. Третій великий учасник канадського ринку — Rogers — вже оголосив, що використовуватиме обладнання 5G виробництва Ericsson.

Нагадаємо, вибравши Huawei як постачальника обладнання 5G, Канада ризикує втратити партнерів мережі обміну розвідданими Five Eyes, очолюваної США. У Сполучених Штатах, Австралії та Новій Зеландії введено заборону на використання обладнання Huawei в мережах 5G. У Британії прийнята менш жорстка лінія, згідно з якою обладнання Huawei можна використовувати тільки в базовій мережі. Один з інформаторів сказав, що Канада дуже уважно стежить за тим, що робить Британія, і може прийняти аналогічне рішення.