НКРЗІ підготувала нову ініціативу / фото УНІАН

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) пропонує заборонити мобільним операторам списувати гроші з рахунків абонентів без попереднього підтвердження.

Про це повідомила прес-служба Нацкомісії.

«Рішенням НКРЗІ від 17 вересня 2019 № 422 взято за основу проект постанови Кабінету міністрів України «Про внесення змін до Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг» щодо врегулювання відносин, пов'язаних із захистом прав споживачів під час замовлення, отримання контент-послуг та відмови від них», - сказано в повідомленні.

Відео дня

Виходячи з тексту рішення, передбачається введення уточненого поняття «контент-ресурсу» на заміну «контент-послуг з метою їх розмежування від телекомунікаційних послуг, визначення «послуги доступу до контент-ресурсу» як телекомунікаційної послуги, надання послуги доступу до контент-ресурсу виключно на замовлення або за згодою споживача.

Також у повідомленні сказано, що уточнення процесу замовлення телекомунікаційних послуг (послуги) може здійснюватися за вибором споживача як у паперовій, так і електронній формі, з метою виключення можливості оператора вважати бездіяльність абонента підставою для надання таких послуг (послуги).

Крім того, мається на увазі надання споживачеві послуги доступу до контент-ресурсу тільки за наявності коштів на його особовому рахунку або досягнення граничної суми коштів, визначеної договором про надання телекомунікаційних послуг, а також заборону включення до тарифних планів послуги доступу до контент-ресурсів.

Пропозиції та зауваження до проекту постанови приймаються до 20 листопада 2019 року в електронному та письмовому вигляді за адресою Нацкомісії.

Проект нормативно-правового акта та аналіз регуляторного впливу до нього розміщені на офіційній сторінці НКРЗІ в мережі Інтернет в рубриці «Регуляторні акти».

Як повідомляв УНІАН, у травні НКРЗІ заявила, що з 1 травня 2019 року українці зможуть міняти мобільного оператора, зберігаючи при цьому номер телефону.

Пізніше, 18 вересня 2019 року, Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому законопроект про скорочення переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню у сфері телекомунікацій.

Довідка УНІАН. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) є колегіальним органом державного регулювання у сфері телекомунікацій, інформатизації, користування радіочастотним ресурсом та надання послуг поштового зв'язку. Здійснює повноваження органу ліцензування, дозвільного органу, регуляторного органу та органу державного нагляду в галузі зв'язку.