Ілюстрація REUTERS

Рівно за тиждень, 1 травня цього року, відбудеться знакова для телеком-галузі України подія - після довгих чотирьох років очікування нарешті запрацює послуга MNP (Mobile number portability, MNP), яка дозволить абонентам мобільного зв'язку в Україні міняти операторів як рукавички без втрати абонентського номера.

Про це повідомляє портал ITC.ua.

"Цього тижня вся велика трійка українських мобільних операторів (Київстар, Vodafone, Lifecell) вкотре підтвердили повну готовність до запуску послуги, тому жодних перенесень більше не має бути", - йдеться в повідомленні.

Відео дня
false

Ми вже багато разів писали про запуск MNP, тому хотілося б коротко згадати найголовніше.

Читайте такожНазвана дата, коли українці нарешті зможуть залишати номер при зміні оператора

- Переходячи до нового оператора, абонент зберігає за собою не лише основний номер, але й код оператора мобільного зв'язку, послугами якого він користувався з самого початку реєстрації номера.

- Послуга буде доступною абсолютно для всіх, але для абонентів передплаченого зв'язку процедура переходу передбачає обов'язкову реєстрацію з підтвердженням особистості в оператора, від якого вони йдуть. Це міра захисту, щоб ніхто інший не міг забрати ваш номер телефону. Пройти реєстрацію можна буде в тому числі онлайн, заповнивши спеціальну форму, без необхідності фізичного відвідування центрів обслуговування абонентів. Для цього знадобиться ЕЦП. Контрактні абоненти зможу одразу подати заявку без необхідності проходження процедури підтвердження особи, корпоративні клієнти зможуть подавати групові заявки.

- Оператори також запустять спеціальну інформаційну послугу, щоб абоненти завжди знали під час дзвінків на номери чужого оператора - перед з'єднанням щоразу звучатиме відповідне голосове попередження. До речі, його можна буде відключити. Визначити домашню мережу для конкретного номера також можна буде за допомогою спеціального USSD-запиту.

- Під час перехідного періоду, який триватиме три робочих дні, абонент може вільно користуватися своїм номером. Перервати операцію можна лише в перші 36 годин після подачі заявки. По завершенні перенесення номера абонента видадуть нову SIM-картку замість старої.

- Сама послуга, включаючи видачу нової SIM-карти, буде безкоштовною. Після переходу в нову мережу абонент може самостійно вибрати один з доступних тарифних планів, або покладатися в цьому питанні на автоматику. Іншими словами, якщо абонент вибере сам тариф, то за нього це зробить оператор.

- Всі сервіси, прив'язані до номера, продовжать працювати і після перенесення номера, але повернути залишилися на рахунку грошові кошти можна тільки, подавши відповідну заяву із зазначенням реквізитів банківського рахунку для зарахування залишку в найближчому центрі обслуговування абонентів старого оператора.

Раніше в Україні запустили інформаційний сайт MNP.COM.UA, присвячений послузі перенесення номера при зміні оператора. Спеціальні розділи, де зібрана корисна інформація про послугу MNP, є й на сайтах операторів Київстар, Vodafone і lifecell.