Є особистості, яких затримували протягом року понад 20 разів за крадіжку кабелю в одному і тому ж районі міста / фото pixabay.com

Зловмисники, які займаються крадіжкою телекомунікаційного обладнання в Україні, залишаються безкарними, незважаючи на те, що найчастіше поліція ловить їх на місці злочину, повідомив глава відділу корпоративної безпеки одного з найбільших українських операторів стільникового зв'язку «Київстар» Руслан Шпак.

«Є особи, яких затримували протягом року понад 20 разів за крадіжку кабелю в одному і тому ж районі міста. Для поліції – вони бажані гості. Їх доставляють до райвідділу, ідентифікують. Що відбувається далі, не знаю. Але незабаром їх знову затримують на місці злочину», - сказав він.

Читайте такожКиївстар підключив до 4G ще 1639 населених пунктів у всіх областях України

Відео дня

За словами Шпака, зараз крадіжки й псування телеком-обладнання вважаються дрібними правопорушеннями, і навіть якщо справа доходить до суду, зловмисники відбуваються легким переляком і невеликим штрафом.

До того ж, як зазначає Шпак, небажання правоохоронців братися за розслідування подібних справ пояснюється статистикою розкриття злочинів.

«Коли слідчому доводиться одночасно вести 200-400 справ, він, перш за все, береться за розкриття тяжких злочинів, тому що вони на особливому контролі», - пояснив експерт.

За даними українських телеком-операторів, найгірше розкриття подібних інцидентів відбувається в Запорізькій, Київській, Дніпропетровській та Одеській областях.

Як повідомляв УНІАН, збитки українських телеком-операторів внаслідок крадіжок кабелю та обладнання з 2015 року перевищили 1,5 млрд грн. В результаті пошкодження телеком-інфраструктури зв'язку можуть позбутися цілі населені пункти й міста.

Компанія «Київстар» заснована в 1994 році, надає послуги мобільного, фіксованого зв'язку та широкосмугового доступу в інтернет. Акціонер «Київстару» - холдинг VEON (до 2017 року VimpelCom). Компанія VEON працює на ринках СНД, Європи, Азії, Африки, а її акції перебувають у вільному обігу на біржі NASDAQ (Нью-Йорк) і Euronext (Амстердам).