Викриття режиму інкогніто: в яких випадках він марний / фото ua.depositphotos.com

Приватний або інкогніто режим браузера створює у користувачів відчуття анонімності та захищеності. Насправді ж ваша онлайн-активність, як і раніше, переглядається операторам вебсайтів, інтернет-провайдерами та іншим збирачами даних.

Кількома роками раніше дослідники Чиказького університету і Ганноверського Університету імені Лейбніца провели опитування серед користувачів браузерів Chrome, Firefox, Edge, Safari, Opera і Brave. В ході нього з'ясувалося: багато користувачів переоцінюють заходи захисту конфіденційності, пропоновані в приватному режимі.

Втім, справа не в людях. Справа в назві. Кожен з нас може дати більш-менш логічне трактування слову "інкогніто": анонімно, конфіденційно та інші подібні синоніми. Ми сприймаємо "режим інкогніто" як щось приватне, потаємне й анонімне.

Відео дня

А безпеки там ... і не повинно бути.

Чим режим інкогніто відрізняється від звичайного

В режимі інкогніто:

  • Не записуються дані у формах на сайтах;
  • Не зберігаються файли cookie;
  • Не записуються нові паролі;
  • Не зберігаються тимчасові файли і кешований вміст сайтів;
  • Не ведеться запис історії переглядів;
  • Не зберігаються пошукові запити.

Читайте такожШтучний інтелект написав промову для українського міністра (відео)Здавалося б, список значний. Втім, якщо сумаризувати – режим інкогніто всього лише очищає історію браузера та файли cookie після закриття вікна.

Деякі компанії чесно попереджають про це у своїх браузерах (Chrome і Mozilla), інші ж не обтяжують себе попередженням своїх користувачів про ці обмеження (Safari і Edge).

Чому режим інкогніто марний

Усміхніться, за вами стежать: чому не можна довіряти режиму інкогніто в популярних браузерах

По-перше, навіть якщо режим інкогніто не дозволяє трекерам розпізнавати окремих користувачів, ці дані можна відстежувати через вашу IP-адресу. Отже, дізнатися, які сайти ви відвідуєте, може ваш Інтернет-провайдер або вчитель інформатики, власник Wi-Fi-точки в кафе та взагалі будь-хто, у кого є можливість відстежувати ваш IP-адресу.

Читайте такожСтало відомо, чому під час новорічних свят Wi-Fi працює гірше та як цьому завадитиПо-друге, якщо ви ввійдете у свій гугл або фейсбук-аккаунт, ваша діяльність, включаючи пошукові запити і відвідані сторінки на цих сайтах, теж буде зафіксована.

Наостанок, якщо ви введете свої облікові дані в який-небудь з вебдодатків Chrome, браузер за новою почне записувати ваші куки.

Наприклад, ви хочете порадувати свою дівчину напередодні новорічних свят і шукаєте в режимі інкогніто відповідні варіанти в інтернет-магазинах. Через деякий час ваша друга половинка запускає браузер, і що ж вона бачить? Правильно – купу таргетованої реклами з заманюваннями купити романтичний бокс або прикраси. Це дратує і напевно зіпсує сюрприз.

Які є альтернативи

  • VPN-сервіси

Віртуальна приватна мережа маскує вашу IP-адресу та замінює її IP-адресою віддаленого VPN-сервера. Таким чином, пошуковим і рекламним ботам буде важче зв'язати ваш IP-адресу з вашим браузером.

  • Tor

Це анонімна мережа, яка пропонує підвищену приватність і блокування відстежуючих інструментів. Крім того, за допомогою "Тора" можна відвідувати заблоковані інтернет-провайдерами і державами сайти.

  • Ghostery

Існує кілька розширень, які ускладнюють рекламним платформам ідентифікацію браузерів. Одне з найкращих – Ghostery. Воно ізолює кожен сайт, не дозволяючи завантажуватися стороннім лічильникам відвідувань, рекламі та іншим відстежуючим інструментам.

Усміхніться, за вами стежать: чому не можна довіряти режиму інкогніто в популярних браузерах

Раніше в Google розповіли, що найчастіше гуглили українці у 2021-му.

Більшість запитів за різними категоріями об'єднує тема"Євро-2020". На другому місці опинився надпопулярний корейський серіал Netflix Гра в кальмара. Також в першу п'ятірку за популярністю потрапили Холостяк 2021 і Класрум. Крім того, українці цікавилися мега-файтом Усик Джошуа і конкурсом Євробачення 2021.

Вас також можуть зацікавити новини