Віруси були "вмонтовані" в популярні програми / Ілюстрація REUTERS

Служба безпеки України (СБУ) викрила міжрегіональну групу хакерів, що поширювала шкідливе програмне забезпечення для викрадення інформації користувачів через додатки для Instagram.

Про це повідомила прес-служба відомства.

Читайте такожУ Google заявили про початок масштабної хакерської атаки: хто в зоні ризику

Відео дня

СБУ встановила, що віруси були "вмонтовані" в популярні програми, зокрема, для розкрутки сайту в Instagram і додатки для смартфонів.

"Вірусний програмний код відкривав зловмисникам доступ до інформації, що зберігається на комп'ютерах і мобільних пристроях, в тому числі до логінів і паролів", - сказано в повідомленні.

Згідно з даними попереднього розслідування, фігуранти розміщували посилання для завантаження заражених програм в описах під різними відео і в спільнотах соцмереж.

Крім цього, прес-служба повідомила, що один з хакерів (житель Івано-Франківської області) працював на російського замовника, який надав доступ до захищеного сервера в РФ.

"Сервер використовувався як інфраструктура для розробки вірусів та обміну технічними завданнями та готовими замовленнями. За попередніми даними, шкідливе ПЗ викрадало логіни та паролі, які давали доступ до фінансової інформації", - уточнили в СБУ.

Відзначається, що замовлення російська сторона оплачувала біткоїнами.

Кіберспеціалісти СБУ також встановили, що раніше зловмисники створили та адміністрували спеціалізований форум, Telegram-канал і бот.

"Цими ресурсами користувалися представники хакерського середовища для купівлі та продажу персональних даних. Зокрема, для торгівлі акаунтами, логами, копіями паспортів громадян України, паролями для доступу до профілів на сайті Olx, електронних гаманців типу Qiwi та Yandex, відеохостингу Youtube", - сказано в повідомленні.

Запобігання вірусної атаки

У квітні кіберспеціалісти Служби безпеки запобігли здійсненню спецслужбами РФ потужної вірусної атаки на державні органи України.

Також у квітні оперативники Головного управління внутрішньої безпеки та кіберспеціалісти Служби безпеки України викрили хакера, який через шкідливе програмне забезпечення хотів викрасти персональні дані співробітників спецслужби.