Планується провести ремонт ділянки траси Київ - Одеса в Черкаській області / фото УНІАН

Єврокомісія і Світовий банк розробили план з розвитку інфраструктури в країнах "Східного партнерства" - Україні, Грузії, Молдові, Азербайджані, Білорусі та Вірменії.

Для реалізації проектів потрібні майже 13 мільярдів євро, які підуть на будівництво чи ремонт 4800 кілометрів доріг і залізничних колій, а також низки портів, аеропортів, логістичних центрів і прикордонних пунктів, повідомляє dw.com з посиланням на прес-службу Єврокомісії.

Деякі проекти планується реалізувати до 2020 року, інші - до 2030 року. "Посилення транспортних зв'язків як усередині регіону "Східного партнерства", так і між ним і ЄС може дати поштовх економічному зростанню й створенню робочих місць", - зазначила єврокомісар з питань транспорту Віолетта Булк.

Відео дня

Читайте такожЄС виділить Україні 60 мільйонів євро на розвиток інфраструктури

В Україні, наприклад, планується провести ремонт ділянки траси Київ - Одеса в Черкаській області, на який потрібно 210 мільйонів євро, а також будівництво Північної об'їзної дороги біля Львова вартістю 120 млн євро. Очікується, що кошти на останній проект виділить Європейський інвестиційний банк або Європейський банк реконструкції та розвитку. Крім того, 300 млн євро потрібно на реконструкцію другої злітної смуги і новий вантажний термінал київського аеропорту "Бориспіль".

У 2017 році на саміті "Східного партнерства" було вирішено приєднати шість країн, що входять у цю програму, до Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T) - масштабного проекту, покликаного усунути прогалини в транспортних коридорах всередині ЄС і на його кордонах. Це стало одним із 20 завдань, які планується здійснити в рамках "Східного партнерства" до 2020 року.