Ілюстрація REUTERS

Російські повітряні судна, які виконують регулярні рейси до окупованого Криму, також здійснюють пасажирські перевезення в європейські країни, які засуджують анексію півострова Росією.

Читайте такожВ Україні зростають авіаперевезення: топ-10 компаній, які літають в країну

Базу літаків, які виконували такі рейси протягом 2018 року, опублікувала моніторингова група «Інституту чорноморських стратегічних досліджень», «Майдану закордонних справ» і BlackSeaNews.

Відео дня

Зазначається, що протягом останніх трьох місяців 2018 року 16 російських авіакомпаній порушували український повітряний простір, здійснюючи регулярні пасажирські перевезення до аеропорту Сімферополя.

«Протягом останніх трьох місяців 2018 році в аеропорт Сімферополя регулярні пасажирські перевезення здійснювали: «Аерофлот», «Росія», «Уральські авіалінії», «S7 Airlines», «Глобус», «Red Wings», «NordAvia», «Nordwind Airlines», «Pegas Fly», «ЮВТ», «Алроса», «Якутія», «Іжавіа», «Северсталь», «Руслайн», «Азимут», - йдеться в повідомленні на сторінці громадської організації "Майдан закордонних справ".

Згідно з результатами моніторингу, повітряні судна, які виконують регулярні рейси до окупованого Криму, також здійснюють пасажирські перевезення в країни Європи. Повний список – за посиланням.

Відзначається, що з липня 2014 року моніторингова група «Інституту чорноморських стратегічних досліджень», «Майдану закордонних справ» і BlackSeaNews щодня відстежує рух у повітряному просторі над окупованим Росією Кримським півостровом.

Деталі цих авіарейсів регулярно направляються в українські та міжнародні офіційні інститути, які здатні впливати на ухвалення рішень щодо розширення санкцій проти Росії у сфері авіаперевезень.

«Ми вважаємо, що повітряні судна, які зафіксовані під час порушення повітряного простору України над окупованим Кримом і здійснення рейсів в/з аеропорту Сімферополя, не можуть обслуговуватися в аеропортах Європейського Союзу, США та інших країн, які засуджують анексію українського півострова. Також закликаємо виробників запчастин до більшості цих повітряних суден (Boeing і Airbus) відмовляти в технічному обслуговуванні авіакомпаній, яким належать літаки-порушники українського законодавства та міжнародних санкцій», - сказано в повідомленні.

Згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН щодо територіальної цілісності України №68/262 від 27 березня 2014 року повітряний простір над Кримом закрито для руху повітряних суден у зв'язку з окупацією півострова Росією і неможливістю України забезпечувати безпеку в небі над АР Крим. Однак з початку анексії російські авіакомпанії встановили незаконне регулярне авіаційне сполучення з єдиним діючим в Криму аеропортом Сімферополя, щодня порушуючи повітряний простір і державний кордон України на тимчасово окупованій території.