У МВС наголосили, що створення електронних копій техпаспорта та водійського посвідчення є добровільним / autoguide.pro

З листопада українські водії зможуть за допомогою мобільного додатка створювати власні е-посвідчення чи е-технічні паспорти.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції повідомив заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Гончаров.

Читайте такожВ Україні змінили правила видачі водійських посвідченьЗа його словами, вже в листопаді на Єдиному державному веб-порталі електронних послуг буде доступний до скачування спеціальний мобільний додаток, за допомогою якого будь-який водій може створити електронний образ свого водійського посвідчення та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт).

Відео дня

Це надасть водію право не брати з собою в дорогу пластикові оригінали цих документів, адже їхні електронні копії матимуть таку саму юридичну силу, як і пластикові оригінали.

При цьому Гончаров наголосив, що створити електронний образ можна буде лише з документів сучасного зразка, тобто пластикових.

Водійські права та технічні паспорти радянського зразка, а також заламіновані, які видавалися у 1990-их – 2000-их роках, не будуть доступні для оцифровування.

Тому водіям-власникам документів старого зразка, якщо вони захочуть створити електронні дублікати, необхідно буде обміняти їх на нові документи.

Водночас Гончаров підкреслив, що створення електронних копій техпаспорта та водійського посвідчення є добровільним.

Як раніше повідомляв УНІАН, 23 жовтня Кабінет міністрів прийняв низку рішень, які дозволять найближчим часом запустити деякі онлайн-послуги, серед них – мобільний додаток для водіїв.

Цифрові документи поліцейські перевірятимуть на дорогах за допомогою спеціальних техзасобів через QR-коди.