Ілюстрація / REUTERS

Захоплені Росією в листопаді 2018 року артилерійські катери ВМС ЗСУ «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу», повернуть Україні сьогодні вночі.

Про це повідомляє одеський сайт «Думська», який пов'язують з одним із депутатів Верховної Ради.

Як зазначається, за катерами і буксиром з портів «Південний», «Чорноморськ» і Одеського порту вийшли спеціальні судна: пошуково-рятувальний «Сапфір», буксири «Титан» і «Гайдамака».

Відео дня

Читайте такожСтало відомо, на якому етапі знаходяться перемовини з РФ щодо повернення українських кораблів

Російська сторона переміщує українські кораблі з окупованої Керчі.

За даними «Думської», передача кораблів відбудеться у відкритому морі приблизно за 60 кілометрів від Одеси, недалеко від мису Тарханкут.

Як повідомляв УНІАН, за даними російських ЗМІ, повернення захоплених двох малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» (P175) і «Нікополь» (P176), а також рейдовий буксир «Яни Капу» (A947) повинно відбутися до зустрічі в «нормандському форматі».

Зокрема, за інформацією видання «Коммерсантъ», Росія не буде віддавати зброю українських військових моряків, а також документи по радіостанції (ймовірно марки Harris вироблені в США), які були встановлені на суднах.

Передача кораблів повинна відбутися в морі, куди їх відбуксують російські буксири з окупованої Керчі, в певній точці їх повинні зустріти українські суди і доставити до місця призначення.