Сергій Лещенко / фото УНІАН

Новопризначений член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко відкрито виступає за те, щоб залишити на посаді голови тендерного комітету філії «Центр забезпечення виробництва» УЗ (Центр забезпечення виробництва – ЦЗВ УЗ) Валерія Шергіна, який неодноразово фігурував у скандалах з закупівлями без проведення конкурсних процедур.

Про це Hubs стало відомо від джерел в УЗ.

Нагадаємо, Центр протидії корупції вже звинувачував Валерія Шергіна в порушенні законодавства про закупівлі. А в січні 2020 року ряд ЗМІ з посиланням на сервіс Prozorro повідомили про те, що ЦЗВ УЗ допустив закупівлю природного газу без оголошення конкурентних торгів. Керівництво АТ «Укрзалізниця» ще з грудня минулого року ініціювало проведення службового розслідування порушень під час цієї закупівлі.

Відео дня

Наскільки відомо Hubs, внутрішнє службове розслідування закінчено з рекомендацією звільнити Валерія Шергіна з займаної посади. Однак, як повідомляє джерело в УЗ, на його захист відкрито виступив Сергій Лещенко (призначений на посаду члена НР 18 грудня 2019 року).

«Шергін заважав проведенню тендера на закупівлю газу останні 2 роки. Природно, є позиція його звільнити. Однак на сьогоднішній день новопризначений член правління відстоює його на посаді. Це відбувається відкрито», – говорить джерело в УЗ.

Відповідаючи на питання, чому Сергій Лещенко виступає проти звільнення голови тендерного комітету ЦЗВ, джерело зазначило, що останній, швидше за все, «намагається в поточних умовах знайти захист у вищого керівництва і залишити можливість таких постачань, це дуже серйозні речі і великі гроші».

За його інформацією, історія з поставками газу в «Укрзалізницю» дуже непроста. «За даними, які є на сьогодні, УЗ щорічно оголошувала ряд тендерів. Але, з незрозумілих причин, частина тендерів скасовували, а частину відправляли на умовне доопрацювання в тендерний комітет. Щорічно історія повторювалася. На сьогодні внутрішнє розслідування закінчено, є вимога звільнити Шергіна. Але він (Лещенко – Ред.) буде намагатися відвертати увагу від цього питання», – кажуть в УЗ.

Сергій Лещенко був призначений членом наглядової ради АТ «Укрзалізниця» за квотою держави розпорядженням Кабінету Міністрів №1309-р від 18 грудня 2019 року. Разом з ним був призначений Олег Журавльов. Вони замінили на цій посаді Даніеля Білака і Костянтина Марьєвича. Як писала «Українська правда», середньомісячна заробітна плата члена наглядової ради «УЗ» можливо становить 588 тис. грн.