Україна підпише дорожню карту з Deutsche Bahn / фото wikipedia/Rolf Heinrich

Уряд України 5 лютого підпише дорожню карту з німецьким залізничним перевізником Deutsche Bahn про плани співпраці з «Укрзалізницею» в цьому році. Про це повідомив прем'єр-міністр Олексій Гончарук на брифінгу.

Читайте такожУ Deutsche Bahn не збираються управляти "Укрзалізницею"

«З Deutsche Bahn ми ведемо переговори про підписання стратегічної партнерської угоди. Ця угода може бути наповнена великим змістом. На 5 лютого заплановано підписання дорожньої карти про те, що відбуватиметься в цьому році. Деталі я озвучу пізніше», - сказав він.

Відео дня

Гончарук підкреслив, що, завдяки цьому рішенню, Україна хоче отримати інвестиції й партнерство з глобальною компанією, до якої є довіра.

«Ця компанія має доступ до дешевих ресурсів, має унікальний досвід управління подібними проектами, і вона є синонімом ефективності в Європі», - зазначив він.

У зв'язку з цим Гончарук додав, що «Укрзалізниця» також повинна стати зразком ефективності.

«Становище, в якому перебуває «Укрзалізниця», бажає бути кращим. Ми не можемо з цим миритися. Тому Deutsche Bahn може бути для нас серйозним і надійним партнером», - підкреслив прем'єр.

Як повідомляв УНІАН, 22 січня Гончарук заявив про підписання меморандуму про взаєморозуміння, який передбачає надання послуг з реформування управлінських механізмів державної компанії «Укрзалізниця». При цьому він додав, що співпраця не передбачає втрату контролю держави над компанією, оскільки німецькі фахівці працюватимуть над реформуванням управлінських механізмів «Укрзалізниці».

А вже 23 січня під час українського сніданку на економічному форумі в Давосі (Швейцарія) Гончарук заявив, що уряд хоче віддати "Укрзалізницю" компанії Deutsche Bahn в управління на 10 років.

Сьогодні, 24 січня, на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook Гончарук повідомив, що співпраця з Deutsche Bahn не передбачає продажу або концесії «Укрзалізниці». Таким чином прем'єр розвіяв чутки, джерелом яких він сам і став.

Довідка УНІАН. Deutsche Bahn AG - один з найбільших залізничних операторів Європи. Щороку перевозить близько 4,6-4,8 млрд пасажирів і 270-290 млн тонн вантажів. До структури холдингу входять більш як 300 різних підрозділів і окремих підприємств. Компанія проводить активну політику з розширення свого бізнесу в Європі, постійно інвестує в купівлю нових компаній і розширення діяльності.

Виручка Deutsche Bahn в 2018 році - 44 млрд євро, EBITDA - 4,7 млрд євро, прибуток 542 млн євро.

"Укрзалізниця" - акціонерне товариство, 100% акцій якого належать державі. Компанія входить до переліку держпідприємств, які не підлягають приватизації. Українська залізниця забезпечує 82% вантажних і близько 50% пасажирських перевезень, що здійснюються усіма видами транспорту. За обсягами вантажних перевезень українська залізниця посідає четверте місце на Євразійському континенті, поступаючись лише залізницям Китаю, Росії та Індії.