Ілюстрація REUTERS

Найбільший в Україні міжнародний аеропорт "Бориспіль" у 2019 році сплатив на користь держави 2,05 мільярда гривень податків замість запланованих фінансовим планом виплат у розмірі 876 мільйонів гривень.

Читайте такожДоходи бюджету України знизилися майже на 4 мільярди гривень

У прес-службі аеропорту повідомили у відповідь на інформацію Офісу генерального прокурора про забезпечення відшкодування аеропортом понад 263 мільйони гривень податку до держбюджету, що підприємство не має заборгованості по сплаті податків і зборів за результатами минулого року.

Відео дня

"Відсутність заборгованостей підтверджується як регулярними актами звірок з податковою службою України, так і листами Офісу великих платників податків ДПС, до яких відноситься аеропорт "Бориспіль". Спірний норматив відрахування мав місце з нарахування у 2019 році дивідендів (частини чистого прибутку/доходу)", - йдеться в повідомленні.

Водночас станом на 10 лютого 2020 року "Бориспіль" не має заборгованості по сплаті дивідендів, підкреслили в прес-службі.

У "Борисполі" нагадали, що норматив про сплату 90% дивідендів був встановлений після затвердження Кабінетом міністрів України фінансового плану підприємства на 2019 рік. При цьому фінансовим планом підприємства був передбачений норматив відрахування дивідендів на рівні 40%.

"Знижений норматив відрахування дивідендів, затверджений фінансовим планом "Борисполя", забезпечував можливість інфраструктурного розвитку аеропорту (будівництво перону, продовження галереї вильоту терміналу D, реконструкцію карго-терміналу і центральної заправної станції) і зобов'язував аеропорт спрямовувати фіксовану частину фінансових надходжень на капітальні видатки, зокрема, перелічені об'єкти", - наголошується в повідомленні.

фото УНІАН

Водночас після врегулювання неузгодженостей аеропортом "Бориспіль" у 2019 році було в повному обсязі забезпечено виконання урядової постанови в частині сплати дивідендів на користь держави на рівні 90%.

"Таким чином, у 2019 році замість запланованих і затверджених Кабінетом міністрів України фінансовим планом виплат у сумі 876 мільйонів гривень підприємство фактично сплатило на користь держави 2,049 мільярда гривень... Таким чином, ніяких зобов'язань по сплаті податків, зборів та інших обов'язкових платежів на користь держави аеропорт не має", - відзначили на підприємстві.

Також у прес-службі підкреслили, що внаслідок сплати 90% дивідендів до держбюджету, плани аеропорту по реалізації більшості інфраструктурних проектів припинені або термін їх реалізації продовжено до 3,5 років замість 1 року.

"Водночас ми ще раз акцентуємо увагу на необхідності перегляду норми відрахування дивідендів для аеропорту "Бориспіль" для подальшого успішного інфраструктурного розвитку", - підсумували в аеропорту.

Як повідомляв УНІАН, Офіс генерального прокурора України раніше заявив про забезпечення відшкодування ДП "Міжнародний аеропорт "Бориспіль" понад 263 мільйонів гривень податку.

За версією генпрокурора, посадові особи аеропорту застосували невірний норматив відрахування частини чистого прибутку, розрахувавши його за нормою 40%, а не 90%.

Довідка УНІАН. Міжнародний аеропорт "Бориспіль" є державним підприємством, що забезпечує 68% всіх авіаперевезень в Україні. Аеропорт є базовим для найбільшого національного перевізника - авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України".