Ісламська республіка Іран та Державний концерн «Антонов» підписали договір про спільне виробництво реактивних літаків нового покоління АН-148, АН-158.

Як передає кореспондент УНІАН, про це в ході робочої зустрічі керівництва Харківської області та офіційної делегації Ірану в Харкові сказав Надзвичайний і Повноважний посол Ісламської Республіки Іран в Україні Акбар ГАСЕМІ-АЛІ-АБАДІ.

«Кілька днів тому Київ відвідала делегація Організації авіаційної промисловості Ірану. Був підписаний договір між її керівником і паном КІВОЮ (Дмитро КІВА - президент, генеральний конструктор державного концерну «Антонов» - УНІАН), керівником Державного підприємства «Антонов». Йдеться про обсяги спільного виробництва літаків АН-148, АН-158», - сказав він.

Відео дня

А.ГАСЕМІ-АЛІ-АБАДІ підкреслив, що «вартість цього проекту буде доведена до суми понад 1 млрд дол».

За словами посла, в Києві також було продовжено договір щодо спільного виробництва літаків АН-140 і лізингових поставок літаків АН-148.

Довідка УНІАН. АН-148 - регіональний реактивний літак нового покоління, призначений для перевезення 68-85 пасажирів на відстань 2-4,4 тис. км.

АН-158 призначений для перевезення 99 пасажирів на відстань 7 тис. км.

У 1999 році завод HESA (Ісфахан, Іран) почав серійне виробництво літака АН-140, перший літак був побудований у 2001 році. У 2005 році «Антонов» запропонував компанії HESA організувати серійне виробництво регіонального пасажирського літака АН-148 на потужностях іранського підприємства.