Москва. Росія запропонувала Україні і Казахстану взяти участь у розробці важкої ракети-носія для польоту до Місяця.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це сьогодні на прес-конференції в Москві сказав президент ракетно-космічної корпорації «Енергія» Віталій Лопота.

«Місячна програма загалом ляже на плечі Росії. Російське космічне агентство з нашої ініціативи за еволюційним розвитком технологій ракети-носія «Енергія» винесло це питання на міжурядові зустрічі з Казахстаном і Україною. Документ передано, наші пропозиції обговорюються. Яке буде продовження, покажуть найближчі місяці роботи», - сказав В.Лопота.

Відео дня

За його словами ракета-носій «Зеніт», яка виробляється в Дніпропетровську, може бути одним із «штрихів цих технологій».

В.Лопота повідомив, що ситуація ускладнюється тим, що на реалізацію космічних програм Україна і Казахстан не мають достатньої кількості коштів.

«Україна, наприклад, хоче тільки одержувати ресурс, щоб у них замовляли ракети, а вкладати свої не може. Казахстан у фінансовому плані стоїть трохи краще», - зазначив він.

В.Лопота наголосив, що залишається відкритим питання, яке буде прийняте остаточне рішення щодо цього проекту, оскільки багато що залежить від політиків.

«У трьох країн є унікальна можливість стиснути в один кулак всі свої ресурси і йти вперед», - сказав він.

За його словами, якщо таке завдання буде поставлено, то надважку ракету-носій, збудовану на просунутих технологіях ракети-носія «Енергія», можна одержати до 2020 року за умови кооперації трьох країн – Росії, України і Казахстану.

В.Лопота зазначив, що політ до Місяця потрібен для відпрацювання технологій, для подальшого освоєння космосу.