Контейнеровоз Ever Given зняли з мілини / фото REUTERS

Контейнеровоз Ever Given, що застряг у Суецькому каналі, зняли з мілини і відбуксирували. Найближчим часом судноплавство в каналі має відновитися. 

Читайте такожТуреччина схвалила будівництво нового Стамбульського каналу

Як повідомляє USA Today, буксири вели корабель у Велике Гірке Озеро - більш широку ділянку в центрі каналу, де буде проведена оцінка технічного стану судна.

Буксирування велетенського корабля потрапило на відео.

Раніше про розблокування каналу повідомив президент Єгипту Абдул-Фаттах Ас-Сісі.

Аварія в Суецькому каналі: що відомо

  • 24 березня 2021 року стало відомо про те, що судно Ever Given повністю заблокувало рух Суецьким каналом, який з'єднує Середземне і Червоне моря.
  • Станом на 25 березня 2021 року вісім буксирів не змогли зрушити судно, що заблокувало Суецький канал.
  • Судно 400 метрів завдовжки, 60 метрів - завширшки і розраховане на 200 тисяч тонн вантажу. Це один з найбільших кораблів у світі. 
  • Попередньою причиною інциденту називали порив вітру, який викликав відхилення контейнеровоза з курсу. Однак пізніше глава Адміністрації каналу Усама Рабіа заявив, що погода не була основною причиною, з якої  корабель сів на мілину. Він підкреслив, що до того, що сталося може бути причетна технічна несправність.
  • 26 березня 2021 року з'явилася інформація про те, що для того, щоб зняти з мілини 400-метровий контейнеровоз, може знадобитися кілька тижнів оскільки судно доведеться розвантажити.
  • Протяжність Суецького каналу становить 193 км (120 миль). Він був відкритий в 1869 році і є одним з найбільш завантажених водних шляхів у світі. Близько 12% світової торгівлі, в тому числі майже 10% нафти і 8% зрідженого природного газу, проходить через канал.
  • Через інцидент біля входів в Суецький канал накопичилося понад 400 суден, які очікують звільнення артерії, що є головним морським шляхом між Азією і Європою. За даними Bloomberg, їх вантажі оцінюються більш ніж в $10 млрд. частина кораблів вже висунулася в обхід Африки.
  • Збої на вантажному ринку шкодять торгівлі, особливо продовольчими і сільськогосподарськими продуктами. Транспортні потоки в портах різко впали, фрахтові витрати зросли, а поставки сповільнилися.