Літаки зможуть відновити польоти вже цього року / Ілюстрація REUTERS

Європейське агентство авіаційної безпеки (EASA) вважає, що літаки Boeing 737 Max стали досить безпечними після внесених змін.

Про це заявив глава регулятора Патрік Кі, повідомляє Bloomberg.

Читайте такожBoeing відновив виробництво скандальних літаків 737 MAX

Відео дня

За його словами, літаки зможуть відновити польоти вже цього року. Після тестових польотів, проведених у вересні, EASA проводить остаточну перевірку документів перед публікацією проекту директиви щодо льотної придатності для публічного обговорення, яке триватиме чотири тижні.

Як пише видання, хоча розробка ще одного датчика на вимогу регулятора займе від 20 до 24 місяців, це не є проблемою для відновлення польотів, оскільки він буде потрібен для літаків Boeing 737 Max 10, які представлять у 2022 році.

"Наш аналіз показує, що це безпечно. Досягнутий рівень безпеки досить високий. Ми обговорили з Boeing той факт, що за допомогою третього датчика ми зможемо досягти ще більш високого рівня безпеки", — сказав Кі.

Хронологія подій

  • У березні минулого року літак Boeing 737 MAX 8 розбився в Ефіопії лише через шість місяців після авіакатастрофи за участю цієї ж моделі в Індонезії. Всього загинуло майже 350 осіб.
  • Після трагедії в Ефіопії регулятори по всьому світу заборонили літакам сімейства MAX літати. Дані розслідувань свідчать, що причина авіакатастроф — проблеми з системою управління польотом у літаків сімейства 737 MAX. Авіакомпанії почали відмовлятися від вже укладених з Boeing контрактів на поставку цього типу літака.
  • 28 травня 2020 року американська авіабудівна компанія Boeing отримала дозвіл на початок тестових польотів для сертифікації середньомагістральних літаків серії 737 MAX.
  • Федеральне авіаційне управління США (FAA) 28 червня, в електронному листі до Конгресу підтвердило відповідне рішення.
  • Станом на 20 липня 2020 року Boeing вперше з 2019 року продав два лайнери 737 Max.