Кубраков заявив, що "Укрзалізниця" має відвоювати свою частку на ринку вантажних перевезень / Ілюстрація REUTERS

Олександр Кубраков, призначений міністром інфраструктури, лобіюватиме питання підвищення тарифів на вантажні залізничні перевезення.

Про це він заявив у залі Верховної Ради, представляючи програму своїх дій на посаді міністра.

Читайте такожУкраїна отримала нового міністра інфраструктури

Відео дня

"Ми розуміємо, що є завжди баланс, є бізнес, який зацікавлений у зниженні тарифів або утриманні їх на чинному рівні, тому що бізнес мінімізує свої витрати. З іншого боку, ми бачимо, що "Укрзалізниця" зупиняється таким чином, рівень зносу основної інфраструктури досягає 90%, тому ми не можемо не підвищувати тарифи на перевезення. Тому ми точно це будемо робити. Не для пасажирських, а вантажних перевезень. Це обов'язково, тому що, якщо, не дай Бог, "Укрзалізниця" зупиниться, втратять всі, тому ми будемо точно робити", - сказав Кубраков.

За його словами, "Укрзалізниця" має відвоювати свою частку на ринку вантажних перевезень.

"Укрзалізниця" та її показники

"Укрзалізниця" в першому кварталі 2021 року, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, прискорила загальний обіг вантажного вагона (середній час, що витрачається вагоном від однієї вантажної операції до наступної) на 17,5%, або на 1,5 доби, – до 7,1 доби.

Транспортні підприємства України у 2020 році, у порівнянні з 2019 роком, скоротили перевезення вантажів на 11,2% - до 600 млн тонн, перевезення вантажів залізничним транспортом скоротилося на 2,4% (до 305,5 млн тонн).

"Укрзалізниця" є акціонерним товариством, 100% акцій якого належать державі. Компанія входить до переліку держпідприємств, що не підлягають приватизації. Українська залізниця забезпечує 82% вантажних і близько 50% пасажирських перевезень, здійснюваних усіма видами транспорту. За обсягами вантажних перевезень українська залізниця займає четверте місце на Євразійському континенті, поступаючись тільки залізницям Китаю, Росії та Індії.

Призначення Кубракова

У четвер, 20 травня, Верховна Рада України розглянула питання призначення Олександра Кубракова на посаду міністра інфраструктури України.

Відповідне рішення підтримали 284 нардепи з 226 необхідних.