Bikenow і Bolt на межі конфлікту / фото Facebook

Сервіс громадського велопрокату Bikenow звернувся з відкритим листом до керівництва компанії Bolt в Україні з вимогою розв'язати питання щодо паркування своїх електросамокатів на київських станціях Bikenow.

Про це в Facebook повідомляв співзасновник Bikenow Олексій Кушка.

Читайте такожВелосезон-2020: Чому велосипеди перетворюються із засобів пересування на елемент розкоші

Відео дня

Кушка підкреслив, що користувачі електросамокатів Bolt ймовірно паркують їх на велосипедних станціях Bikenow, щоб не залишати транспорт «де завгодно». Співзасновник Bikenow підкреслив, що така ситуація склалася через те, що у Bolt не підписаний договір з містом на власні локації для парковки самокатів.

Кушка уточнив, що станції для паркування велосипедів Bikenow отримав, уклавши відповідний договір з містом на 10 років. За локації сервіс заплатив 3,7 млн грн в бюджет Києва.

Скріншот з Facebook

Кушка запропонував керівництву Bolt в Україні звернутися до Bikenow, щоб розв'язати питання про можливе розміщення самокатів сервісу на велосипедних станціях або все ж укласти договір з містом.

У Bikenow заявили, що в іншому випадку будуть вважати припарковані на своїх станціях самокати безгоспними або кинутими та на підставі ст. 336 Цивільного кодексу України розпоряджатися ними на власний розсуд. Зокрема - евакуюватимуть через порушення благоустрою.

Хронологія подій

  • Компанія Bolt 7 серпня запустила прокат електросамокатів в Києві. Однак, запуск сервісу відразу викликав критику з боку міської влади. Мер києва Віталій Кличко заявив, що компанія розмістила пункти прокату електросамокатів без узгодження з містом і попросив їх прибрати.
  • У Bolt на цю заяву Кличко відповіли, що у міської влади немає підстав вимагати узгодження з ними сервісу прокату електросамокатів. Також в компанії підкреслили, що для роботи сервісу не потрібні стаціонарні централізовані парковки, як того вимагає, наприклад, прокат велосипеда. Головним аргументом компанії стала стаття 42 Конституції України та стаття 3 Цивільного кодексу України, які дають кожному право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.
  • Через конфлікт навколо прокату електросамокатів Bolt Кличко звернувся до Верховної Ради з проханням розробити відповідні зміни до законодавства.
  • У травні 2019 року Uber заявив про те, що хоче запустити в Києві прокат електричних велосипедів і самокатів.