Коли буде розв'язувано проблему поки ніхто не знає / Ілюстрація REUTERS

На українсько-угорському кордоні в кілометрових чергах застрягли сотні автомобілів.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Читайте такожНа українсько-польському кордоні в кілометровіх чергах застрягли фури

Відео дня

На двох пунктах пропуску - "Тиса" та "Лужанка" - сотні автомобілів понад добу не можуть перетнути кордон.

Як говориться в сюжеті, з боку Тиси до кордону черга з автомобілів розтягнулася більш ніж на 2 кілометри. У черзі застрягли понад 200 автомобілів.

Як повідомляє Mukachevo.net, зараз на пункті пропуску "Тиса" в чергах стоять близько 120 мікроавтобусів. Разом з тим близько 10 легкових автомобілів і 10 автобусів. Що стосується "Ужгорода" і "Малого Березного" тут черг немає.

У Мукачівському прикордонному загоні кажуть, що на КПП "Лужанка" теж близько 120 автомобілів. На пункті пропуску "Дякове" близько 20 автомобілів.

Заробітчани

Як зазначається в сюжеті ТСН, основна частина автомобілів, що потрапили в пробку - мікроавтобуси, які перевозять заробітчан на роботу до країн Європи: Італії, Португалії, Іспанії. Потрапити до цих країн з України транзитом можна тільки через Угорщину.

100 метрів за ніч

За словами водіїв, що застрягли в пробці, з 22.00 до 7 ранку вони наблизилися до заповітного шлагбаума лише на 100 метрів.

Немає води та туалетів

Водії скаржаться на те, що стоячи по кілька діб в черзі вони не мають можливості помитися, поповнити запаси їжі та води й навіть сходити в туалет, оскільки біотуалетів на пропускному пункті немає.

На КПП Лужанська така сама ситуація, з цього боку зібралося не менше 150 автомобілів.

Транзит до Європи

Як говориться в сюжеті, Тиса і Лужанська - це єдині пункти пропуску, через які Угорщина дозволила транзит до Європейських країн.

В чому проблема

Основна причина черг - ретельний огляд, який проводять угорські митники.

За словами керівника прес-служби Чопського прикордонного загону Олени Трачук зараз здійснюється більш детальна перевірка документів, що дають право на в'їзд на територію Угорщини. Такі заходи за словами Трачук були введені у зв'язку з карантином і виявленням підроблених негативних тестів на коронавірус.

У пункті пропуску припускають, що найближчим часом ситуацію з пробкою вирішити не вдасться, а оскільки попереду вихідні, черга з автомобілів може істотно збільшитися.

Хронологія подій

  • У липні 2020 року на українсько-польському кордоні в кілометрових чергах застрягли фури. Черга з автомобілів розтягнулася на 20 кілометрів.
  • У березні 2020 року через коронавірус українські пункти пропуску були закриті на в'їзд для іноземців. Українці застрягли на пункті "Медика-Шегині" з боку Польщі. А ось в Ягодині утворилися кілометрові черги з фур. Сотні вантажівок вишикувалися по обидва боки кордону.
  • На кордоні з Польщею пробки спостерігалися і в грудні 2019 року. Тоді причиною заторів називали те, що перевізники отримали додаткові дозволи на міжнародні перевезення вантажів.