Ілюстрація REUTERS

Акціонерна компанія «Укрзалізниця» за підсумками роботи в першому кварталі 2020 року одержала збитки в розмірі 7 млрд грн.

Читайте такожПрезидент не вірить у швидку реформу "Укрзалізниці"

Про це йдеться в пояснювальній записці до проекту постанови Кабінету міністрів, яким передбачається зниження для компанії до 30% норми відрахувань чистого прибутку до держбюджету, і яку Кабмін планує розглянути на сьогоднішньому своєму засіданні.

Відео дня

Серед причин негативного результату в компанії називають зупинку окремих підприємств-вантажовідправників і негативну кон'юнктуру на міжнародних ринках, через що вантажообіг порівняно з аналогічним періодом минулого року впав на 4,8%.

За прогнозом «Укрзалізниці», необхідність погашати в цьому році кредити і відсотки за ними в розмірі 11 млрд грн і 3 млрд грн відповідно призведе до того, що на кінець року дефіцит коштів компанії може становити 16 млрд грн.

Як повідомляв УНІАН, 6 травня Кабінет міністрів України ухвалив рішення про зниження норми відрахувань чистого прибутку державних підприємств до державного бюджету до 80%, тоді як раніше цей показник становив 90%.

Довідка УНІАН. «Укрзалізниця» за підсумками 2019 року збільшила чистий прибуток майже у 15 разів порівняно з 2018 роком - до 3 млрд грн.

«Укрзалізниця» - акціонерне товариство, 100% акцій якого належать державі. Компанія входить до переліку держпідприємств, які не підлягають приватизації. Українська залізниця забезпечує понад 80% вантажних і близько 50% пасажирських перевезень, що здійснюються усіма видами транспорту. За обсягами вантажних перевезень українська залізниця посідає четверте місце на Євразійському континенті, поступаючись тільки залізницям Китаю, Росії та Індії.