Під час виступу на форумі "Велике будівництво: нова залізниця" президент Володимир Зеленський анонсував масштабне оновлення залізниці в рамках ініційованої ним програми "Велике будівництво". Програма відновлення залізничної інфраструктури допоможе створити нові робочі місця, наповнити бюджет та підвищити комфорт пасажирських перевезень, повідомляє сайт Президента України.

Цього року в рамках програми Володимира Зеленського "Велике будівництво" "Укрзалізниця" відновила співпрацю з Крюківським заводом - ключовим національним підприємством у сфері вагонобудування. Вже до кінця року компанія отримає від нього три нових сучасних дизельних потяги ДПКр-3.

"Також цьогоріч Укрзалізниця отримає 20 нових спальних вагонів – перші з анонсованої сотні. У планах за два наступних роки побудувати ще 500 таких. Це сучасні українські купейні вагони, за які справді не соромно", – розповів Зеленський.

Відео дня

Президент також анонсував початок програми будівництва й модернізації рухомого складу та залізничних шляхів до 2028 року.

"Це десятки тисяч вагонів, тисячі нових робочих місць, це формування нового ринку загальним обсягом 107 мільярдів гривень", – зауважив Зеленський.

Згідно з планом програми, у найближчі роки для "Укрзалізниці" планують побудувати 500 нових спальних вагонів та капітально відремонтувати 150 вагонів, закупити 20 дизельних поїздів, 80 сучасних електричок, 60 модернізованих потягів, 10 нових поїздів для "Інтерсіті".

А з наступного року планують розпочати повну модернізацію парку вантажних вагонів. У рамках програми УЗ отримає 46 тис. нових піввагонів і зерновозів, які будуть профінансовані як Укрзалізницею, так і за допомогою приватних інвесторів. З наступного року також будуть створені умови для державного лізингу.

Паралельно УЗ розпочала закупівлю сучасних електропотягів для проєкту City Express. Перші поїзди мають вийти на маршрут у Києві, Харкові та Дніпрі наступного року.

Мережу міжрегіонального сполучення "Інтерсіті+" планують розширити до понад 10 областей. Швидкісні поїзди курсуватимуть через Ужгород, Чернівці, Луцьк, Житомир, Чернігів, Суми, Кропивницький, Маріуполь, Миколаїв, Херсон. Незабаром планують відкрити напрямок Київ - Черкаси.

У рамках "Великого будівництва" до 2024 року планують електрифікувати щонайменше 500 км колій. Серед пріоритетних проектів з електрифікації на 2022 рік: Долинська – Миколаїв – Колосівка; Ворожба – Суми; Житомир – Новоград-Волинський.

Нагадаємо, раніше в межах програми президента "Велике будівництво" запустили проект City Express для розвитку приміського залізничного сполучення.