Наступного року "Укрзалізниця" на власних виробничих потужностях виготовить 50 вагонів-зерновозів. Оновлення парку вантажних вагонів УЗ, зокрема зерновозів, відбуватиметься за програмою Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво".

Про плани виробництва вагонів повідомив голова правління АТ "Укрзалізниця" Олександр Камишін.

"Наступного року плануємо поповнити парк зерновозів, які мають стабільно великий попит на ринку вантажних перевезень. Вже формуємо замовлення нашому Панютинському вагоноремонтному заводу на виготовлення 50 вагонів-зерновозів нового зразка, які є повністю розробкою підприємства. Даємо старт серійному виробництву цих вагонів", - сказав голова УЗ.

Відео дня

Новий вагон-зерновоз моделі 19-6938 був розроблений "Панютинським вагоноремонтним заводом" у 2019 році. Його об'єм, порівняно зі старими зерновозами, збільшений з 94 м3 до 120 м3. Конструкційна швидкість вагона становить 120 км/год.

Сьогодні парк зерновозів УЗ налічує 11,4 тис. вагонів. До 2028 року їх планується повністю оновити. Загалом буде збудовано та оновлено 15 тис зерновозів, з яких 3,6 тисяч буде вироблено на підприємствах АТ "Укрзалізниця".

Необхідність оновлення парку зерновозів обумовлена ​​не лише вичерпанням ресурсу вагонів, що зараз використовуються. Це відповідає також і збільшенню обсягу перевезень зернових та інших сипких харчових вантажів. Так, у жовтні УЗ відвантажила рекордні за останні 10 років обсяги зернових. Середньодобове відвантаження зернових склало 131,4 тисячі тонн.

Нагадаємо, нещодавно Володимир Зеленський заявив про початок масштабного оновлення української залізниці у межах програми "Велике будівництво". За планами, впродовж найближчих двох років в Україні буде електрифіковано додатково 500 км колій, закуплено та виготовлено 500 нових спальних вагонів, 20 дизель-поїздів, 130 локомотивів, а до кінця 2028 року оновлено парк вантажних вагонів.