Міністерство інфраструктури

Україна та Франція фіналізували домовленості щодо закупівлі 130 електротягів Alstom.

Про це повідомляє прес-служба Мінінфраструктури. 

Проєкт є частиною пакету макрофінансової підтримки Французької Республіки для України, яка зокрема передбачає цільове пільгове кредитування.

Відео дня

Завдяки цьому Україна найближчим часом зможе оновити парк вантажних електротягів, що передбачено у межах програми Володимира Зеленського "Велике будівництво". 

Згідно з повідомленням Мінінфраструктури, протокол про співробітництво між "Укрзалізницею" та компанію "Alstom" був підписаний сьогодні у присутності Президента України Володимира Зеленського та Президента Франції Еммануеля Макрона.

"Це не просто домовленість на постачання локомотивів - це інтеграція України у економічну систему та транспортну мережу Євросоюзу", - зазначив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

У разі успішної реалізації намірів, українські залізничники зможуть отримати 130 нових електротягів, з них 50 електротягів, які працюють на змінному струмі і 80 двосистемних (які можуть працювати і на змінному, і на постійному струмі). 

Протокол передбачає унікальні умови для постачання, зокрема надання фінансової позики на 14 років казначейством Франції та банківським консорціумом у розмірі 85% від вартості контракту. Авансовий платіж за постачання електротягів складає лише 15%.

Як відомо, перемовини щодо цієї угоди почалися ще в 2018 році, тривали три роки і завершились минулого року підписанням відповідної міжурядової угоди, а також ухваленням закону "Про ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки оновлення парку вантажних електровозів акціонерного товариства "Українська залізниця" № 1607-ІХ, який Верховна Рада підтримала 1 липня.

Нагадаємо, раніше заступник керівника Офісу Президента, координатор програми "Велике будівництво" Кирило Тимошенко повідомив, програма Володимира Зеленського передбачає запуск масштабної програми оновлення парку вантажних вагонів.