Чим ближче вибори в Україні, тим агресивніші російські тролі і пропаганда / УНІАН

В минулому році з тисячі зафіксованих випадків поширення дезінформації через кремлівські ЗМІ 461 стосувався України, - стверджують експерти групи EU vs Disinformation. І ці атаки посилюються, тому що цього року українці підуть спочатку на президентські, а потім і на парламентські вибори.

«Під час військового конфлікту, який триває вже п’ять років, Росія використовувала проти України інформаційну зброю. Інформація про цю країну в прокремлівських ЗМІ фальшива», - цитує висновки експертів EU vs Disinformation польське видання Gazeta Wyborcza.

Читайте також"Шлунок проти телевізора": політолог пояснила, як впливають на розуми пропагандисти Путіна

Відео дня

Сама європейська організація була створена в 2015 році за рішенням країн ЄС. Її мета – відстежувати і реагувати на російську дезінформацію. На думку експертів організації, брехня російських ЗМІ націлена на виборців у Росії, в Україні й інших країнах. Росіянам показують дегуманізований образ українців, якими керують «наступники нацистів» у Києві. Українських виборців російська пропаганда намагається деморалізувати, поширюючи, наприклад, матеріали про нібито слабкість армії їхньої країни. А людей на Заході й інших регіонах світу намагаються переконати, що саме Україна винна в початку війни на своїй території, а не Росія.

2019 рік пройде в Україні під знаком виборів: спочатку президентських, перший тур яких відбудеться 31 березня, а потім парламентських, запланованих на осінь. Київ застерігає, що Росія різними способами буде намагатися вплинути на перебіг голосувань.

Читайте такожДо виборів в Україні залучать 850 спостерігачів ОБСЄ

«Нещодавно у Великій Британії заявили, що знайшли 5 тисяч сторінок на Twitter, які використовувалися для втручання у британські вибори. У нас з росіянами є спільний інформаційний простір, тому що втручання буде колосальне», - сказав ще в грудні міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Такої ж думки і експерти. Українці теж бояться розгортання такого сценарію. Згідно з результатами дослідження центру Socis, проведеного наприкінці 2018 року, 46,9% українців вважають, що загроза російського впливу на вибори реальна.