Марі Йованович в Українській академії лідерства / Голос Америки

Американська політика і цьогорічні вибори в Україні. Такою була тема промови, з якою посол США в Україні Марі Йованович виступила в Українській академії лідерства.

Як сказала Марі Йованович, звертаючись до студентів та викладачів Академії, її часто запитують, кого з кандидатів на майбутніх президентських виборах підтримують Сполучені Штати. Відповідаючи на це запитання, пані посол нагадала про три пріоритети, які, згідно з результатами опитувань, є найважливішими для українців. Це закінчення конфлікту на Сході, економічний добробут і чесна влада, пише "Голос Америки".

Читайте такожЕксперт назвав основні недоліки електронного голосування на виборах

Відео дня

Говорячи про найперший пріоритет - досягнення миру на Сході України - посол США нагадала, що Сполучені Штати впродовж усіх п‘яти років війни підтримували українців. Починаючи з 2014 року, уряд США надав понад 2,8 мільярда доларів безпекової допомоги Україні. Лише минулого місяця вирішено надати додаткові 10 мільйонів доларів - для зміцнення позицій українського військового флоту у відповідь на російську агресію в Чорному морі.

Як наголосила Йованович, воєнного способу вирішення конфлікту з Росією нема. Єдиний спосіб - політичний, і наріжний камінь цієї стратегії - Мінські угоди.

«Деякі скептики, і їх багато, кажуть, що Мінські угоди не працюють, бо Росія їх не виконує. Ми віримо, що колись Росія таки виконає свої зобов’язання за цими угодами. Однак, оскільки зараз Росія їх не дотримується, США і Європа зберігають та посилюють санкції проти Росії. Ми примушуємо Кремль платити високу ціну за агресію.

Тому відкинути Мінські угоди означало б відкинути нашу можливість накладати значні економічні санкції на агресора», - підкреслила дипломат.

Якщо результатом цих виборів буде пришвидшення реформ, покращення добробуту не забариться

Другий ключовий пріоритет для українців - економічний добробут. Зважаючи на багатющі ресурси, Україна могла б процвітати. Що ж її стримує? Як каже Йованович, «це стара олігархічна система, яка усе ще чіпляється за життя. І корупція - то її життєзабезпечення». Країна потребує серйозних реформ, які можуть створити економічний бум і покращити щоденне життя кожного громадянина, як це відбулось, наприклад, у Польщі. Якщо результатом цих виборів буде пришвидшення реформ, покращення добробуту не забариться, - переконана посол США.

«Я знаю, що реформи не завжди популярні і для багатьох українців болючі. Але якщо відбудеться відкат реформ, то це не принесе кращого добробуту. Те, що робить життя українців важким, це не реформи, а якраз те, що багато реформ досі не завершені. Реформи треба здійснити. І побороти всепроникаючу корупцію, яка робила Україну надто бідною надто довго».

І третій пріоритет для українців – це влада, яка шанує закон і демократичні свободи. Зокрема й право на вільні чесні вибори.

«З початком президентської кампанії ми у Сполучених Штатах поділяємо сподівання українців на те, що в цих виборах не буде «тітушок», що учасники штабів кандидатів не будуть боятися побиття чи залякувань, що голоси не купуватимуть за гроші», - сказала Марі Йованович.