Понад 3,5 тисяч осіб із анексованого Криму вже змінили місце голосування, аби мати змогу взяти участь в президентських виборах 2019 року.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

За останні дні кількість таких виборців із Криму різко зростає. Проте, найбільша перепона залишається - кримчани бояться репресій із боку окупанта. 

Щоби проголосувати на виборах 31 березня - кримчанам спочатку треба потрапити в бюро реєстрів в Україні, де з паспортом України змінити місце голосування.  Кримчанам з окупованої території для того аби взяти участь у виборах президента України доведеться перетинати межу окупації лише для першого туру чотири рази.

Двічі в день проходити перевірки обох сторін прикордонників, витратити цілий день лише на реєстрацію на вибори, і бути готовим це повторити ще й на 2 тур.

Читайте такожУ Станиці Луганській з 18 тисяч переселенців заяви на участь у виборах подали лише 200 осіб

Мати трьох дітей із Сімферополя для себе це називає необхідністю. Марина мріє, що її діти вчитимуться в Україні, і з жалем визнає, що голосувати кримчан їде небагато.

"Я бачу цю пасивність людей. Я вірю, що Крим повернеться, може не завтра, післязавтра, але повернеться, і я буду розуміти, що в цьому теж є моя частина", - розповідає вона.

Волонтери прогнозують, що страх за особисту безпеку і чималі фінансові витрати на дорогу - 1,5 тисяч гривень у дві сторони - причини через які на цих виборах кримчан з окупації буде ще менше голосувати, ніж 2014 року.

Лише на Херсонщині, найближчій до окупаційної межі, вже змінили місце голосування понад 200 кримчан.  Проте скільки серед кримських виборців саме приїжджих з окупаційної території - точно сказати неможливо. Отримавши посвідчення, з якими зможуть голосувати, - кримчани йдуть на прогулянку містом неподалік дільниці і зупиняються біля жовтоблакитних воріт.

"У нас це кримінал", - зазначають вони.

Проте реалії сильніші за мрії, і кримчани вже думають, як провезти додому непоміченим посвідчення для українських виборів.