Комітет виборців України назвав кандидатів у президенти, які витратили найбільше коштів на один голос виборця.

Як повідомляється у прес-реліз КВУ у Facebook, організація провела аналіз, в якому співставила кількість грошей, які кандидати офіційно витратили на проведення агітації та внесення грошової застави із кількістю голосів виборців, які вони отримали за результатами виборів.

Найдорожчою стала вартість голосу для Романа Насірова, Сергія Капліна, Аркадія Корнацького та Сергія Носенка. Витрачені ними суми коштів значно перевищили ту кількість голосів виборців, які вони отримали.

На першому місці в рейтингу «золотих голосів» Насіров. Кандидат витратив на агітаційну кампанію та заставу 2,5 млн грн і отримав підтримку 2 тис. 507 виборців. Тобто, вартість одного голосу становила 997 грн, що є рекордною сумою.

На другому місці Каплін: витрачено 12,6 млн грн, отримано 14 тис. 871 голосів. Вартість голосу – 849 грн.

Третій – Корнацький, який витратив 3,5 млн грн. При цьому отримав 4 тис. 358 голосів. Вартість одного голосу становила 825 грн.

Четвертий – Носенко. Кандидат витратив 2,5 млн грн і отримав 3 тис. 119 голосів. Вартість голосу – 807 грн.

Натомість, найменш дорогими виявилися голоси виборців для Ігоря Смешка, Володимира Зеленського та Юрія Тимошенка.

Юрій Тимошенко витратив на кампанію разом із заставою 2,5 млн грн. При цьому отримав 114 тис. 207 голосів, що становить 22 грн за голос.

Зеленський витратив 88, 9 млн грн. У той же час він отримав 5 млн 529 тис. 460 голосів виборців. Таким чином вартість голосу становила 16 грн.

Для порівняння з іншими лідерами перегонів: вартість голосу для Петра Порошенка становила 141 грн, Юлії Тимошенко – 68 грн, Юрія Бойка – 23 грн., Анатолія Гриценка – 82 грн.

Найменшою серед усіх кандидатів стала вартість голосу для Смешка, який витратив 3,9 млн грн, отримавши підтримку 1 млн 104 тис. 537 виборців. Вартість голосу становила лише 4 грн.

Однак, на думку голови КВУ Олексія Кошеля, реальні витрати кандидатів можуть значно відрізнятися від тих сум, які вони вказали у своїх проміжних фінансових звітах.

«У звітах ми, природньо, не побачимо витрат та роботу технічних кандидатів чи «фабрик ботів». Також переважно у тіньовий спосіб оплачуються витрати на роботу агітаторів, спостерігачів і членів комісій. Саме тому офіційні цифри низки кандидатів відрізняються від реальних витрат можуть відрізнятися у кілька разів», - наголосив голова КВУ.

Суми витрачених коштів рахувалися відповідно до проміжних фінансових звітів кандидатів, включно із 2,5 млн грн вартості виборчої застави. Дані щодо кількості осіб, які проголосували за кандидата відповідно до веб-сайту ЦВК (коли було підраховано 97,10% бюлетенів). Дані без врахування Сергія Тарути та Олександра Мороза, на підтримку яких значно вплинули публічні заяви про відмову від балотування.