Володимир Зеленський / REUTERS

У штабі кандидата в президенти України Володимира Зеленського висунули низку вимог до чинного глави держави Петра Порошенка.

Про це йдеться у повідомленні на сторінці команди Зеленського у Facebook.

"Ми уважно ознайомились із заявою президента України Петра Порошенка про те, що він почув молодь, яка проголосувала проти нього. Тому вимагаємо, щоб до завершення терміну свого перебування на посаді президента України він через контрольовану ним парламентську більшість, а також керівників правоохоронних органів забезпечив ухвалення закону щодо скасування декларування доходів і витрат для громадських активістів; перезапустив роботу НАЗК шляхом формування нового складу цього органа за участю міжнародних експертів і запровадження зовнішнього аудиту його діяльності", - йдеться у заяві.

Відео дня

Читайте такожСитуація в ЦВК: з декількох областей досі не порахували всі протоколи (відео)

Також у команді Зеленського вимагають від Порошенка забезпечення ухвалення виборчого закону для впровадження пропорційної системи з відкритими списками на наступних парламентських виборах, а також відкликання його законопроекту щодо криміналізації незаконного збагачення та доручення коаліції підтримати проект закону, що розроблений за участю міжнародних експертів.

Окрім цього, від чинного глави держави очікують видання актів про призначення суддів та забезпечення реалізації заходів, які допоможуть розблокувати початок роботи Вищого антикорупційного суду.

"Щоб позбавив Службу безпеки України, Національну поліцію та інші правоохоронні органи повноважень у сфері боротьби з економічною злочинністю, а також припинив їхній тиск на суб’єктів підприємницької діяльності", - йдеться у повідомленнні.

Також від Порошенка вимагають звільнити Сергія Семочка з посади першого заступника Голови Служби зовнішньої розвідки України.

Ще одним пунктом у переліку вимог є ліквідація схеми "Роттердам плюс" і початок зовнішнього незалежного аудиту діяльності Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. 

Крім того зазначається, що Порошенко має опублікувати перелік своїх офшорних компаній, банків, у яких ці компанії мають рахунки, а також фінансову звітність цих компаній за останні п’ять років.

Нагадаємо, до Центральної виборчої комісії надійшли дані 99,89% протоколів про результати голосування у першому турі президентських виборів 31 березня. Лідирує Володимир Зеленський, якого підтримали 30,23% виборців. За чинного главу держави Петра Порошенка проголосували 15,95% виборців, за лідера ВО «Батьківщина» Юлію Тимошенко – 13,39%.