Ілюстрація / REUTERS

Пристрасті навколо дебатів кандидатів у президенти, які вийшли в другий тур, все більше загострюються. Однак думаю, що Володимиру Зеленському не варто зв'язуватися з Петром Порошенком, тому що останній – досвідчений демагог, який володіє політичним дискурсом набагато краще, ніж він.

Про це спеціально для "Главреда" заявив Віктор Небоженко, політолог і соціолог, директор соціологічної служби "Український барометр".

Але, не можна не відзначити, що Порошенко сам собі вирив "яму" п'ять років тому, коли демонстративно відмовився від дебатів з Тимошенко, назвавши це "собачими боями".

Відео дня

Але головне, що всі розмови про дебати між кандидатами зараз – це всього лише спроба змінити порядок денний перед виборами в суспільстві. Це свідчить про те, що у команди Порошенка немає яких-небудь серйозних електоральних і політичних інструментів або аргументів. А самі дебати – це не те, що насправді важливо і цікаво мільйонам виборців. Адже в Україні дебати так і не стали цінністю політичної культури.

Читайте також"Стадіон, так стадіон": Порошенко прийняв виклик Зеленського на дебати на "Олімпійському" (відео)

Тому прийде Зеленський на дебати чи не прийде – це ніяк не відіб'ється на народному вердикті, який вже винесли на його користь.

Залишилося всього два тижні до другого туру виборів. Про дебати, їх форму і місце проведення потрібно було говорити на початку виборчої кампанії, коли кожна команда нав'язує свій порядок денного і свої цінності. А зараз Порошенку буде дуже важко доводити людям, що найголовніше – це не корупція і свинарчуки, а дебати. Люди прекрасно розуміють, що влада, хоч і має якісь позитивні результати, але негативу набагато більше. А дебати тут як дуже-дуже маленька гірка. Це просто видимість і помилкове відчуття, що дебати є якоюсь диво-зброєю, яка здатна стрімко "переробити" електорат на користь Порошенка.

Така чудо-зброя дійсно є, але називається воно інакше – масове різання корупціонерів: "Якщо протягом двох найближчих тижнів Порошенко заарештує відомих корупціонерів, то це краще усіляких дебатів допоможе його рейтингу".

Взагалі, дебати більш вигідні Порошенку, тому що він – дуже досвідчений політичний боєць, який добре говорить і добре тримається. Він витримає будь-які дебати з будь-яким опонентом. Хіба що Трампу він поступиться. І, може бути, Тимошенко могла б скласти йому конкуренцію. А всі інші політики не змогли б впоратися з демагогією і досвідом Порошенка, в тому числі досвідом ведення дебатів.

Однак, повторюю, все це потрібно було робити раніше, три місяці тому. Спочатку Порошенку потрібно було сказати, що, якщо він виграє вибори 31 березня, то той, хто разом з ним вийде у другий тур, в обов'язковому порядку повинен буде пройти іспит дебатами. Але команда Порошенка цього не зробила...

Безумовно, для Зеленського в сформованій ситуації є певний ризик. Оскільки дебати, які виставлять його в не дуже вигідному світлі, можуть відштовхнути частину людей від нього. Однак це не відіграє істотної ролі, тому що в українському суспільстві вже сформований запит на нові обличчя, нових людей. Тому ставлення до Зеленського, попри його недосвідченість, набагато більш жорстке, ніж до Порошенка.

І це не тому що Зеленський – хороший, а Порошенко – поганий. Просто всі п'ять років Порошенко натягував увагу суспільства на себе. А тепер це підвищена увага обернулася проти нього. В даній ситуації Порошенку було б вигідніше, щоб говорили не про нього, а про Зеленського, щоб під мікроскоп не шукали його недоліки, а Зеленського. А зараз всі шукають недоліки тільки у Порошенка. Він сам винен, тому що так, як він діяв, не діють в демократичному суспільстві. Порошенко ж залишив тільки себе одного в інформаційному полі. Тому люди толком нічого не можуть сказати про Зеленського – ну, зелений, ну, малозрозумілий, а про Порошенка за п'ять років накопичилося вже дуже багато.

Крім того, помилковою є впевненість технологів Банкової в тому, що на дебатах Порошенко переконає населення голосувати за нього. Так ви п'ять років обманювали це населення! Як же зараз ви сподіваєтеся переконати людей підтримати Порошенка? Причому сподіваєтеся зробити це тими ж словами – про безвіз, про мову, про армію... Це не подіє, не спрацює.

От якби на дебатах Порошенко оголосив список заарештованих корупціонерів, це дало б ефект. А так все передбачувано, все це Порошенко промовляв багато разів. Олег Медведєв пише для Порошенка прекрасні речі, які змушують ридати всіх охоронців і "порохоботів" на зустрічах. Але це – не аргументи, а сильний стиль і яскрава риторика. Однак риторику не передаси, а людям потрібно говорити щось таке, що б вони могли передати іншим. А якщо Порошенко буде звертатися до народу зі словами: "Я вам дав усе, так що підтримайте мене", то, вибачте, це – не аргумент. А саме цей посил розкручувався останні шість місяців політтехнологами Порошенка. Як можна такою риторикою завоювати молодь, яка вважає, що вона взагалі нікому нічого не винна?

Читайте також"Даю вам 24 години": Зеленський покликав Порошенка на дебати на "Олімпійському" (відео)

"Однак, я думаю, що в підсумку дебати між Порошенком і Зеленським не відбудуться. Можливо, президент вийде і скаже: "Я хотів дебатів, а він – ні". Це вже робила Юлія Володимирівна в 2014 році, але нічого це не дало".

Найпростіший і найбезпечніший формат дебатів був би такий: якби Порошенко прийшов на виступ "95 кварталу" і там спробувати виграти батл між двома кандидатами в президенти: хто дотепніше, хто глибше, хто цікавіше. Вони обидва – не дурні, просто Зеленський молодий, а цей – досвідчений і самовпевнений. Тоді б це були рівні умови. Всі вже забули, як прем'єр-міністр Яценюк приходив на виступ "95 кварталу", добре тримався, працював експромтом – це відразу додало до його рейтингу 4%. Люди люблять впевнених і дотепних, а не бюрократів і похмурих людей.