Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Георгій Церетелі  / фото УНІАН

Президент Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співробітництва в Європі Георгій Церетелі, який виконує роль спеціального координатора короткострокових спостерігачів від ОБСЄ, наголошує, що другий тур виборів президента Україні був конкурентним, з дотриманням фундаментальних свобод.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Церетелі сказав на прес-конференції у Києві, представляючи попередню оцінку проведених виборів, відповідно до спостереження Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї Ради Європи та Європарламенту.

"Президентські вибори 2019 року в Україні були конкурентними і проведені з дотриманням фундаментальних свобод", - наголосив Церетелі.

Відео дня

Читайте такожВибори президента України: ЦВК залишилося опрацювати 1% протоколів

Він заявив, що "спокійна передача влади має створити можливість для зміцнення демократичних інститутів та їхньої підзвітності".

Як зауважив Церетелі, виборча кампанія в обох турах характеризується відсутністю справжньої дискусії щодо питань, які непокоять суспільство.

"Ми позитивно оцінюємо день голосування, і, незважаючи на декілька процедурних проблем, були покращення в організації підрахунку голосів та підбитті підсумків порівняно з першим туром", - сказав Церетелі.

Довідка. Міжнародна місія зі спостереження за виборами включає 685 спостерігачів з 44 країн, у тому числі 629 довгострокових та короткострокових спостерігачів від БДІПЛ, 33 парламентаріїв і співробітників ПА ОБСЄ, 19 - від ПАРЄ і 9 - від Європарламенту.