D / УНІАН В ЦВК прокоментували лист Авакова щодо Клюєва / УНІАН

Член Центральної виборчої комісії Леонтій Шипілов вважає лист міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова щодо непроживання колишнього народного депутата від Партії регіонів, екс-глави Адміністрації колишнього президента Віктора Януковича Андрія Клюєва в Україні протягом останніх 5 років можливою підставою для скасування його реєстрації кандидатом в народні депутати.

Про це Шипілов заявив в інтерв’ю УНІАН.

Читайте такожУ МВС пообіцяли затримати Клюєва в разі перетину ним українського кордону

Відео дня

«ЦВК може скасувати реєстрацію кандидата в народні депутати, якщо будуть виявлені підстави, які унеможливлять перебування в такому статусі, зокрема, будуть виявлені факти непроживання на території України протягом останніх п’яти років аж до дня виборів», - сказав він.

«Добре, що з’явився лист міністра внутрішніх справ. Це, звичайно, буде зроблено оперативно. Цей лист буде однією з підстав для скасування (реєстрації кандидатом в народні депутати – УНІАН) …але рішення буде приймати ЦВК на своєму засіданні. Особисто для мене цей лист є доказом», - додав Шипілов.

Загалом, член ЦВК очікує, що у зв’язку зі зверненням голови ВР Андрія Парубія до Генпрокуратури, Служби безпеки та Держприкордонслужби щодо надання відомостей про перебування на території України Клюєва, відеоблогера Анатолія Шарія та колишнього першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна буде надана додаткова інформація від інших правоохоронних органів до ЦВК.

«Я думаю, що ми сьогодні отримаємо листи від багатьох державних правоохоронних та безпекових органів, і маю сподівання, що і не лише стосовно Клюєва», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 23 червня ЦВК відмовила у реєстрації кандидатом у народні депутати на позачергові парламентські вибори Клюєву, висунутому Ліберальною партією України у 46-му ОВО на Донеччині.

Клюєв оскаржив відповідну постанову ЦВК у Шостому апеляційному адмінсуді. Суд задовольнив позов та зобов'язав комісію зареєструвати Клюєва кандидатом у народні депутати.

ЦВК намагалась оскаржити відповідне рішення у Верховному суді, але той задовольнив позов комісії лише частково, зобов'язавши комісію повторно розглянути документи Клюєва.

2 липня ЦВК на виконання постанови Верховного суду зареєструвала Клюєва кандидатом у народні депутати.

2 липня начальник Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк, який займається справою Клюєва, заявив, що у випадку повернення екс-глави АП до України його мають затримати, оскільки він перебуває в розшуку.

3 липня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков направив лист до ЦВК з вимогою відсторонити Клюєва від участі у виборах.