Вибори відбулися без суттєвих порушень / фото УНІАН

Парламентські вибори в Україні відбувалися в конкурентному та загалом мирному середовищі.

Яке передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції у Києві заявив голова місії Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) Златко Вуйович.

Читайте такожКолишній член ЦВК: у новому парламенті створити коаліцію неможливо

Відео дня

Він зауважив: "Вибори відбувалися в конкурентному та загалом мирному середовищі, попри жорсткі терміни проведення виборів і недоліки у нинішньому законодавстві".

За його словами, спостерігачі виявили низку порушень, зокрема повідомили про "залучення держслужбовців до проведення агітації, тиск на виборців та велику кількість порушених справ щодо купівлі голосів, особливо це стосувалося кандидатів в одномандатних округах".

Член місії ENEMO, медіа-аналітик Ана Ненезіч заявила, що "ЗМІ відігравали ключову роль під час цих виборів", і додала, що, "з огляду на сконцентровану власність ЗМІ у руках кількох осіб та їхній сильний вплив на редакційну політику, рівне й неупереджене висвітлення передвиборчого процесу не було достатньо забезпечено".

За її словами, це питання залишається однією з головних перешкод для збалансованого і неупередженого висвітлення виборчої кампанії.

Як сказав політичний аналітик П’єр Петьє, ЕNEMO відзначає, що стислі терміни кампанії "вплинули на учасників виборів, і це було достатньо складною перепоною на шляху виборчого процесу".

За його словами, кандидати і партії мали менше часу для проведення агітації.

"Під час процесу реєстрації кандидатів було виявлено кілька проблем, зокрема вимоги до проживання на території України протягом останніх 5 років, проблеми з реєстрацією і скасуванням реєстрації кандидатів та пізнє включення партій до виборчого бюлетеня. Це призвело до численних судових справ і додаткового тиску на Центральну виборчу комісію", - наголосив Петьє.

За його словами, ENEMO відзначає "професіоналізм Центральної виборчої комісії та своєчасне управління виборчим процесом, враховуючи ті проблеми, які виникли у сфері закупівель і реєстрації кандидатів".

Також у місії ENEMO зауважили, що ЦВК діяла прозоро, але "спостерігачі могли брати участь у підготовчих засіданнях ЦВК лише за попереднім запитом".