Другий тур на виборах не скасують / фото УНІАН

У партії "Слуга народу" підкреслюють, що не ініціюватимуть скасування другого туру місцевих виборів через поширення коронавірусу.

Про це йдеться в повідомленні в Телеграм-каналу партії.

"Офіційно спростовуємо інформацію, що розповсюджують ЗМІ. Згадана ініціатива є особистою думкою окремого депутата і не збігається з позицією партії "Слуга народу". До того ж виборчий процес перебуває на фінішній прямій, тож подібні зміни в ньому неможливі", - наголосили у партії.

Відео дня

Читайте такожПідрахунок голосів на місцевих виборах буде тривалим - ЦВК

Зауважується, що "Слуга народу" виступає за чесне і прозоре проведення виборів задля оновлення влади на місцях.

"Ми закликаємо зробити волевиявлення максимально безпечним для громадян і створити всі умови для дотримання протиепідемічних заходів під час проведення голосування", - додають в "СН".

У партії також нагадали, що другий тур місцевих виборів відбудеться протягом 3-х тижнів з моменту встановлення результатів першого туру. Обиратимуть голів громад, де налічується понад 75 тис. виборців, якщо в першому турі жоден із кандидатів не набрав 50% плюс 1 голос. У громадах, де виборців менше, голову обиратимуть простою більшістю.

Скасування другого туру виборів: що відомо

  • У парламенті зареєстровано проект постанови "Про внесення зміни до постанови Верховної Ради "Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році" №4234, автором якого є народний депутат Тетяна Грищенко (фракція "Слуга народу").
  • Проектом передбачено, що "голосування з виборів депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч), сільського, селищного, міського голови не призначається і не проводиться в період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2".
  • Водночас її колега по фракції, народний депутат Віталій Безгін зазначив у Facebook, що "це юридичний фарс". Він наголосив, що "постанови є актами разової дії, постанова про вибори вже виконала свою роль, а виборчий процес на фінішній прямій, тому будь-які зміни до неї неможливі".
  • У Комітеті виборців України вважають, що ініціатива щодо відтермінування другого туру виборів до завершення карантину суперечить Конституції і порушує виборчі права громадян. У організації також вважають, що ймовірне перенесення другого туру виборів фактично залишить міста без легітимної влади і призведе до перебування місцевої влади у підвішеному стані.