КВУ: Україна не готова до виборів в умовах коронавірусу / фото УНІАН, Максим Поліщук

Генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель заявляє про недостатню підготовку до виборів в умовах коронавірусу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на прес-конференції.

«Є проблема, пов'язана із COVID-19. Насправді за два дні до виборів ми виявилися повністю непідготованими. І до того ми отримуємо зараз дуже тривожні сигнали з більшості регіонів, коли нам повідомляють, що члени виборчих комісій публічно заявляють про те, що вони за будь-яких умов не будуть брати участь в організації голосування з пересувними виборчими скриньками», - зазначив Кошель.

Відео дня

Читайте такожМісцеві вибори: сьогодні завершується агітація за кандидатів, завтра - "день тиші"

Він пояснив, що йдеться про голосування громадян, які перебувають вдома, зокрема, через те, що їм складно пересуватися, які перебувають на обсервації або які хворі на COVID-19.

«В чому причина? Перше – незабезпечення виборчих комісій належними засобами захисту… Проблема в тому, що держава не підготувала, не забезпечила членів комісій», - сказав гендиректор КВУ.

Так, він наголосив, що в день виборів «може бути проблема і з голосуванням вдома, і з голосуванням на спецдільницях».

Крім того, Кошель додав, що місцеві вибори проводяться за умов «надзвичайно неякісного виборчого законодавства».

«Проблеми із законодавством були завжди, але зараз ми бачимо, що навіть парламент не спромігся ухвалити законодавчі зміни, які б вирішили спірні моменти виборчої кампанії», - сказав він.

Місцеві вибори 2020: що відомо

  • 15 липня Верховна Рада прийняла постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня (№3809). Українці обиратимуть місцевих депутатів та мерів міст. 
  • 5 вересня в Україні стартував виборчий процес у рамках підготовки та проведення місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня.
  • ЦВК затвердила нову форму бюлетенів для голосування на місцевих виборах в Україні в жовтні цього року. Також визначилися з кольорами бюлетенів - їх буде шість.
  • Кабінет міністрів України затвердив правила голосування під час карантину.