Найтиповіша схема - надання грошової винагороди за зміну місць голосування / фото УНІАН

За фактами порушення виборчого процесу поліція вже розпочала 44 кримінальних провадження.

Як повідомила прес-служба Міністерства внутрішніх справ, про це під час наради заявив голова Національної поліції Ігор Клименко.

Він нагадав, що 5 вересня розгорнуто роботу ситуаційного центру, який буде працювати в цілодобовому режимі до оголошення результатів виборів.

Відео дня

За словами Клименка, з розпочатих кримінальних проваджень 18 відкрито до початку виборчого процесу, 26 – після 5 вересня. «Це, в основному, перешкоджання здійсненню виборчого права. Після початку виборчого процесу – надання неправомірних відомостей до державного реєстру виборців та підкуп виборців. У двох кримінальних провадженнях чотирьом особам пред’явлено підозру», - сказав Клименко.

Голова Нацполіції зазначив, що найбільш типові схеми, які поліція фіксує – надання грошової винагороди за зміну місць голосування та голосів за певного кандидата, а також роздавання безоплатних подарунків різним верствам населення з логотипами кандидатів, продуктів харчування та засобів гігієни, організація безоплатних поїздок.

«Нацполіція в режимі онлайн відслідковує ситуацію з порушенням виборчого процесу і відповідно реагує. Спільно з представниками Громадянської мережі «ОПОРА» ми створили чат-бот в Telegram. Він дає змогу в онлайн-режимі приймати інформацію з місця порушень, а поліція оперативно перевірятиме та реагуватиме на такі повідомлення», - додав Клименко.

Водночас голова Громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська повідомила, що буде запущено онлайн-навчання для слідчих і для поліції превенції.

«Варто не лише звертати увагу на поточну статистику щодо порушень виборчого законодавства та відкритих кримінальних проваджень, а й мати розуміння, скільки справ були доведені до суду. Якщо суспільство побачить, що порушники виборчого законодавства отримують реальні терміни та покарання – вибори проходитимуть більш чесно та прозоро», - наголосила вона.

Читайте такожВ Україні стартував процес висування кандидатів на місцеві вибори 25 жовтня

Місцеві вибори в Україні 2020: новини

  • 15 липня Верховна Рада прийняла постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня (№3809).
  • Вибори депутатів Донецької та Луганської обласних рад не призначили у зв'язку з неможливістю забезпечення представництва спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ та міст.
  • 30 серпня Центральна виборча комісія оголосила з 5 вересня початок виборчого процесу місцевих виборів, призначених на 25 жовтня.