Брюссель. 22 грудня. УНІАН. Німецький фізик вирахував швидкість польоту пробки від шампанського.

Як передає сьогодні бельгійське агентство Belga, німецький фізик Фрідріх БАЛК з Технічного університету Клаустхаля в Нижній Саксонії зміряв швидкість пробки, що вилітає з пляшки з тиском близько 2,5 бар. Такий тиск виникає в пляшці, якщо її добре струсити.

За допомогою фотоелектричних і акустичних пристосувань учений встановив, що швидкість пробки досягає 40 км за годину. При цьому, теоретично швидкість пробки може досягати 100 км/год при підвищенні тиску в пляшці до 3 бар, утім такий тиск може спостерігатися лише в пляшках, які провели певний час під впливом прямих сонячних променів і які добре струсили перед відкриттям.

Відео дня

Що ж до пляшок шампанського, витягнутих з холодильника і які практично не струшували, то в них тиск невисокий, а, відповідно, і швидкість вильоту пробки не є небезпечною для людей, переконаний учений.