Європарламент виступає за посилення демократичної легітимності зовнішньої політики ЄС

Брюссель. 10 березня. УНІАН. Європарламент виступає за посилення демократичної легітимності зовнішньої політики ЄС.

Як передає власний кореспондент УНІАН, про це йдеться у двох доповідях, схвалених сьогодні на пленарному засіданні сесії Європарламенту в Страсбурзі.

Відео дня

Депутати, зокрема, схвалили доповідь Габріеля АЛЬБЕРТІНІ (група народних партій, Італія) про річний звіт спільної зовнішньої те безпекової політики за 2008 рік.

“За” проголосували 592 депутати, проти – 66, утрималися 11.

У цьому документі депутати також висловилися за посилення участі парламенту в оцінці кандидатів на посади спеціальних представників ЄС, підкресливши необхідність дотримання статевого балансу. Депутати також вважають, що Верховний представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики має проводити консультації з відповідним комітетом Європарламенту перед призначенням осіб на ключові посади в Європейській службі зовнішніх дій, а окремі кандидати на посади спеціальних представників ЄС або голів представництв ЄС мають перед призначенням брати участь в дискусіях у Комітеті з питань закордонних справ Європарламенту.

Європарламент схвалив також доповідь Арно ДАНЖАНА (група народних партій, Франція) про імплементацію Європейської безпекової стратегії та Спільної безпекової і оборонної політики.

“За” проголосували 480 депутатів, проти – 11, утрималися – 64.

У цьому документі депутати підтримали створення Ради міністрів з питань оборони ЄС в рамках Ради із зовнішніх справ і закликали створити оперативний центр ЄС під наглядом Верховного представника з питань зовнішньої та безпекової політики ЄС.

Європарламент в схваленій доповіді висловився за те, що США при розгортанні елементів ПРО в Європі мали б брати до уваги спільний європейський підхід до захисту Європи від балістичних загроз.

Депутати також вважають за необхідне забезпечити більш швидке розміщення військових місій ЄС за кордоном в майбутньому.